Linkovi

SAD i Rusija (1/5/02) - 2002-05-01


Od 11. rujna Rusija je ključni član svjetske anti-terorističke koalicije. Rusija je odigrala važnu ulogu u uspješnoj vojnoj kampanji u Afganistanu osiguravajući obavještajne informacije i snage, te podržavajući srednjo-azijske zemlje koje su primile američke vojnike. “Kao rezultat toga”, rekao je američki državni tajnik Colin Powell, “ozbiljno smo potkopali mogućnosti terorističke mreže al-Qaide da bude izravna prijetnja objema našim zemljama”.

Teroristički napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon pokazali su da su današnje prijetnje znatno drugačije od onih iz doba hladnog rata. Tijekom hladnog rata Sovjetski savez razmjestio je tisuće raketa s nuklearnim bojevim glavama koje su bile usmjerene prema Sjedinjenim Državama. Danas, Sovjetski savez više ne postoji, a Rusija nije neprijatelj. Ali postoje nove prijetnje. Glavna među njima je mogućnost da će teroristi ili problematične zemlje uporabiti oružje za masovno uništavanje.

Sjedinjene Države moraju razviti nova sredstva da se zaštite od ovih prijetnji uključujući i obranu američkog teritorija od napada balističkim raketama. Prema danas zastarjelom sporazumu o balističkim raketama iz 1972. godine Sjedinjenim Državama se zabranjuje uspostava nacionalnog sustava obrane od balističkih raketa. Zbog toga su Sjedinjene Države objavile u prosincu svoju nakanu da istupe iz tog sporazuma.

Dok su Sjedinjene Države i Rusije pristale na neslaganje oko sporazuma iz 1972. godine suradnja na drugim poljima se nastavlja. U stvari, ruska objava o smanjenju nuklearnog arsenala i njena predanost da nastave bliske konzultacije sa Sjedinjenim Državama, pokazuju želju da se nastavi s izgradnjom novog strateškog odnosa.

Sjedinjene Države su također obećale da će smanjiti svoj nuklearni arsenal. “Ovo”, rekao je državni tajnik Colin Powell, “je dio novog strateškog okvira s Rusijom”. Sjedinjene Države i Rusija nastavljaju raditi na obvezujućem sporazumu kojim bi se zakonski uredili njihovi odnosi.

Sjedinjene Države se također približavaju sporazumu po pitanju poboljšanja suradnje NATO saveza s Rusijom. Novi odnos u kojem će Rusija sudjelovati u procesu donošenja odluka donijet će mehanizam za konsultacije, zajedničke odluke i akcije.

Kako je rekao državni tajnik Colin Powell, način na koji vodimo rat protiv terorizma, sporazum o balističkim raketama iz 1972. godine te dogovori oko NATO saveza reflektiraju način na koji ćemo surađivati s Rusijom u budućnosti.

XS
SM
MD
LG