Linkovi

Ridge: Prijetnja od terorizma - trajna (1/5/02) - 2002-05-01


Stručnjaci instituta Brookings iz Washingtona kritizirali su dosadašnje poteze administracije predsjednika Busha na poboljšavanju domovinske sigurnosti ocjenivši ih nedovoljnima.

Administracija predsjednika Busha traži od Kongresa 38 milijardi dolara za domovinsku sigurnost u sljedećoj godini. No stručnjaci instituta Brookings upozoravaju da novac i pozornost nisu usmjereni tamo gdje je najpotrebnije. Oni drže da se vlada previše usmjerila na spriječavanje napada kakvi su viđeni 11. rujna, a premalo na smanjivanje općenite ranjivosti cijele zemlje na terorizam. Čelnik Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge kaže da će Amerikanci još dugo vremena morati živjeti s tom spoznajom.

"Prijetnja je stvarna. U stvari, riječ je o stalnom stanju na koje se zemlja mora trajno priviknuti", rekao je gospodin Ridge.

Stručnjaci instituta Brookings pozivaju na izdvajanje deset milijardi dolara više nego što traži administracija predsjednika Busha i to za službe koje su zadužene za sigurnost američkih granica i spriječavanje domaćeg terorizma. Primjera sigurnosnih propusta ima u zračnim lukama pa čak i u vladinim zgradama u Washingtonu. Demokratski sentor Robert Byrd vjeruje da se mora učiniti više na poboljšavanju sigurnosti.

"Osjećam se malo nelagodno po pitanju sigurnosti građana i zemlje. U predsjednikovom prijedlogu proračuna, na primjer, ne vidim dodatna sredstva za pregledavanje tereta i šest milijuna brodskih kontejnera", kaže senator Byrd.

Glasnogovornik Ureda za domovinsku sigurnost izjavio je da dužnosnici proučavaju izvješće instituta Brookings.

XS
SM
MD
LG