Linkovi

Bez obzira na rezultate - direktorske plaće uglavnom rastu (30/4/02) - 2002-04-30


Vrijednost dionica u Sjednjenim Državama pala je prošle godine, međutim, kompenzacije za direktore američkih kompanija nisu manje nego što su bile. Najnoviji podaci pokazuju da je tek nekoliko direktora podijelilo financijske poteškoće koje su pogodile vlasnike dionica.

Kompanije koje su svoje direktore platile na temelju prošlogodišnje zarade, smanjile su njihove plaće. Druge tvrtke, kaže Carol Bowie iz istraživačkog Centra za odgovornost u investiranju, bile su voljne da “plate za njihove pogreške” pa su im čak povećale plaće unatoč manjoj zaradi i otpuštanjima radnika.

Rezultat toga je, dodaje ona, ukupno povećanje plaća američkih direktora za 24 posto – i to u godini recesije i rata. "Proječnom radniku izgleda vrlo nepravično da direktori dobivaju toliki novac, posebno ako tvrtka kojoj su na čelu, otpušta tisuće ljudi" - smatra Carol Bowie.

Generalni direktori najvećih korporacija danas prosječno zarađuju 400 puta više od najslabije plaćenih djelatnika iz iste kompanije. Stephen Hall iz tvrtke Pearl Meyer, koji se specijalizirao za kompenzacijska pitanja, kaže da se ta razlika počela povećavati krajem osamdesetih godina. Tada su, ističe, kompanije odlučile da njihovi direktori mogu dobiti dio plaće kroz dionice.

"To je postalo vrlo popularan način isplate i to upravo u vrijeme kada su američka tržišta dionica doživjela svoju najveću ekspanziju u povijesti. U tom smislu, može se reći da su direktori bili na pravom mjestu u pravo vrijeme. Danas smo došli u situaciju da od ukupne plaće direktora 60 posto otpada na dionice" - kaže Stephen Hall.

Kako kaže Carol Bowie, danas smo također došli dotle da se javnost i mediji tome počinju protiviti: "Nema sumnje da se u ovakvoj situaciji ulagači počinju primjećivati da je naknada direktorima u obliku dionica otišla predaleko. Sigurno je da se povećava pritisak na institucionalnu ulagačku zajednicu da iskoriste svoje ovlasti u korištenju ovog oblika naknade."

Ali Stephen Hall kaže da su generalni direktori danas poput vrhunskih sportaša – oni raspolažu znanjima i sposobnošću koja se na tržištu traži te su mnogi upravni odbori voljni platiti koliko god treba da bi dobili te vještine. "Mislim li da će kompenzacije za direktore nastaviti rasti? Da, mislim da hoće" - kaže Stephen Hall.

Carol Bowie nije baš sigurna da će se stvari tako razvijati. Ona kaže da ulagači u nacionalne mirovinske fondove žele da sve direktorske kompenzacije u obliku dionica najprije odobre dioničari pojedine kompanije. To bi, drži ona, moglo promjeniti sadašnje stanje, te smanjiti prosječnu direktorsku plaću.

XS
SM
MD
LG