Linkovi

NORCOM će poboljšati funkcioniranje zapovjednog lanca (30/4/02) - 2002-04-30


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nedavno je najavio restruktuiranje zapovjedništva američkih oružanih snaga, kako bi se lakše organizirala domovinska obrana, odnosno obrana od terorizma. Ova je izjava izazvala val nagađanja među vojnim analitičarima. O tom pitanju Tom Crosby razgovarao je s Robinom Dorffom, profesorom na Vojnom koledžu u Carlisleu u Pennsylvaniji.

Osnivanje zapovjedništva zone Sjever – NORCOM-a – nije tako dramatična promjena kao što se čini, kaže gospodin Dorf. Prema njegovim riječima, pitanja koja se najčešće postavljaju u vezi s osnivanjem NORCOM-a odnose se uglavnom na vezu između vojne i policijske funkcije novog tijela. Mnogi strahuju da bi, ukoliko vojska preuzme kontrolu u slučaju neke katastrofe, prava saveznih država bila narušena, te da bi vojne snage preuzele dio funkcija koje sada obavlja Nacionalna garda.

"Imamo povijesnu, čak i ustavnu tradiciju kojom vojsku držimo po strani od takvih funkcija. Misilm da je takav strah realan, no da stvaranje NORCOM-a neće izazvati ozbiljnije probleme nego što već postoje."

Gospodin Dorff ocjenjuje da će osnivanje NORCOM-a poboljšati funkcioniranje zapovjednog lanca. Planiranje reakcije u slučaju terorističkog napada u prošlosti je uključivalo i suradnju s američkim vojnim formacijama koje nisu bile “zadužene” za obranu kontinentalnog dijela Sjedinjenih Država. S novim Zapovjedništvom, to će se promijeniti. A što će angažiranje Sjevernog zapovjedništva, recimo, u slučaju terorističkog napada značiti za direktora Ureda za domovinsku sigurnost Toma Ridgea?

"Mislim da to predstavlja nastavak nedefiniranog položaja guvernera Ridgea, u kojem se on nalazi od prvog dana na novom poslu. Naime, nije jasno tko je za što odgovoran. Njegov ured, po mojem mišljenju, još nema svoj proračun. On nema svoje ljude i druge resurse pod svojom kontrolom. Zato mislim da osnivanje NORCOM-a neće njegov položaj niti otežati, niti olakšati."

Na pitanje – postoji li mogućnost da, u nekoj katastrofalnoj situaciji, dođe do sukoba između gospodina Ridgea i budućeg zapovjednika NORCOM-a, gospodin Dorff odgovara:

"Moguće je da bi do toga došlo. No, vjerujem, ako uzmemo u obzir razvoj situacije nakon 11. rujna, da bi neki katastrofalni događaj ujedinio Amerikance i američko čelništvo, te da bi NORCOM i Ured za domovinsku sigurnost uspjeli ostvariti neki oblik suradnje. Jasno je da bi direktor Ureda za domovinsku sigurnost u svemu tome imao određenu ulogu. Međutim, ta uloga još nije dovoljno definirana. Vjerujem da bi Ured za domovinsku sigurnost surađivao sa Sjevernim zapovjedništvom, no do trvenja bi moglo doći upravo zbog toga što se ne zna tko će imati kontrolu."

Robin Dorff iz Vojnog koledža u Carlisleu u saveznoj državi Pennsylvaniji zaključuje da osnivanje Sjeverne komande, paralelno s postojanjem Južne komande, zadužene za Karibe i Južnu Ameriku, neće dovesti do tako dramatičnih promjena u oružanim snagama, kako su to neki očekivali.

XS
SM
MD
LG