Linkovi

Kraj blokade Jasera Arafata u roku od 24 do 48 sati? (30/4/02) - 2002-04-30


Državni tajnik Colin Powell izrazio je uvjerenje da bi u roku od 24 do 48 sati trebao stupiti na snagu sporazum – postignut pod američkim pokroviteljstvom – o podizanju izraelske opsade sjedišta palestinskog čelnika Yassera Arafata u mjestu Ramallah. Gospodin je Powell takodjer rekao da bi uskoro moglo doći do okončanja napetosti oko opkoljene crkve Kristova rodjenja u Betlehemu.

Američki su dužnosnici jasno dali na znanje da okončanje konfrontiranja u Betlehemu i Ramalli predstavlja ključni korak koji se mora napraviti na putu ka prekidu vatre i obnavljanju mirovnih razgovora. Nakon razgovora koje je u Washingtonu vodio s njemačkim kolegom Joschkom Fischerom, gospodin je Powell rekao da je sve spremno za skoro okončanje napete situacije u Betlehemu. On je dodao da bi opsada Arafatovog sjedišta u Ramalli trebala biti podignuta do sredine tjedna.

“Očekujem da bi u roku od sljedećih 24 do 48 sati brojni detalji mogli biti usuglašeni, te da bi transfer mogao biti izvršen, nakon čega bi predsjedatelju uprave – Arafatu – bilo omogućeno kretanje po okupiranim teritorijima, kako bi mogao opet preuzeti svoje obveze.”

Gospodin je Powell izjavio da će se jedan američki diplomat uključiti u završne razgovore o transferu šestorice militantnih Palestinaca, čije izručenje traže Izraelci. Predstavnici američke i britanske službe sigurnosti nadzirat će prebacivanje šestorice Palestinaca u zatvor, nakon čega će započeti povlačenje preostalih izraelskih postrojbi iz Ramalle.

XS
SM
MD
LG