Linkovi

SAD ponovno u Povjerenstvu UN za ljudska prava (29/4/02) - 2002-04-29


Sjedinjene Države povratile su svoje mjesto u Povjerenstvu Ujedinjenih naroda za ljudska prava, koje su izgubile prošle godine, po prvi put od osnutka Ujedinjenih naroda.

Prošle godine, Bijela je kuća priopćila da je Washington izgubio to mjesto upravo zbog svojeg zalaganja za ljudska prava u svijetu.

Diplomati su, međutim, upozorili da taj potez odražava međunarodnu kritiku zbog izostanka američke podrške za stvaranje međunarodnog kaznenog suda, kao i zbog protivljenja Washingtona sporazumima o ograničavanju proizvodnje nagaznih mina i borbi protiv globalnog zatopljavanja.

Diplomatski predstavnik SAD u 53-članom Povjerenstvu, Sichan Siv, rekao je da njegova vlada namjerava nastaviti promicati temeljna ljudska prava diljem svijeta.

Tijekom prošle godine, Sjedinjene su Države imale status promatrača u Povjerenstvu, a radile su na svom ponovnom izboru u tom tijelu.

Italija i Španjolska odlučile su da se ove godine ne natječu za mjestu u Povjerenstvu UN za ljudska prava, čime je bio otvoren put američkom izboru.

Zapadne zemlje u Povjerenstvu će predstavljati i Australija, Njemačka te Irska.

XS
SM
MD
LG