Linkovi

Los Angeles 1992. - 2002. (29/4/02) - 2002-04-29


Danas, 29. travnja, navršava se točno deset godina od velikih rasnih nemira u Los Angelesu. Nemiri su izbili nakon što je porota četvoricu policajaca, sve bijelce, koji su pretukli jednog crnačkog motorista, oslobodila krivnje. U neredima je ubijeno više od 50 ljudi, mnoge trgovine su opljačkane, a brojne zgrade su uništene. Kako iz Los Angelesa izvješćuje Mike O'Sullivan, proteklih deset godina bile su razdoblje liječenja rana i obnove.

Nakon nereda, lokalni čelnici pozvali su vladu i privatni sektor da pomognu u obnovu središnjeg i južnog Los Angelesa. Iako su stope siromaštva i nezaposlenosti u ovom pretežito crnačkom dijelu grada još uvijek dva puta više od nacionalnog prosjeka, ipak je situacija znatno bolja nego prije – kaže Greg Dulan, Amerikanac afričkog podrijetla i vlasnik ugostiteljske kompanije Dulans Catering Company te dva restorana. Njegova kompanija opskrbljuje lokalne javne škole toplim obrocima.

"U našoj zajednici sada je gospodarski razvoj znatno življi. Najveća promjena, za mene, najpozitivnija posljedica rasnih nemira jest novi odnos financijskih i poslovnih krugova prema ulaganju u ovaj dio grada" - kaže Greg Dulan.

Obnovu predvodi lokalna crnačka metodistička episkopalna crkva, koja je od vlade i privatnog sektora dobila sredstva za izgradnju stambenih jedinica, privatne škole, objekta za oboljele od AIDS-a i druge projekte. Između ostaloga, izgrađena su i tri stambena naselja, a četvrto će uskoro biti otvoreno na mjestu na kojem je prije stajala ruševina, u kojoj su se okupljali dileri drogama i prostitutke.

Peggy Graham-Hill direktorica je crkvene korporacije koja vodi obnovu. "Novo će naselje biti prekrasno. No, ne tako davno, ljudi su se bojali izići na ulicu, jer nikada nisu znali tko bi mogao izići iz stare ruševine" - prisjeća se Peggy Graham.

Rasne napetosti, koje su 1992. podijelile bijelce i crnce, Amerikance latinoameričkog podrijetla i Korejce, danas su se smirile – tvrdi ugostitelj Greg Dulan: "Mislim da smo u proteklih deset godina naučili živjeti zajedno. Udruga korejskih trgovaca već deset godina organizira godišnju paradu, za koju obično doniram hranu. I svi drugi se trude da se približe svojim susjedima, jer moramo živjeti i raditi zajedno."

Peggy Graham Hill također vidi dramatičnu razliku između Los Angelesa danas i prije deset godina. Prisjeća se kako su danas mirne ulice tada bile pune izgrednika, a iz zapaljenih zgrada dizao se gusti dim. Ugostitelj Greg Dulan dodaje da je mnogo toga učinjeno, no još mnogo toga tek treba učiniti u središnjem i istočnom Los Angelesu.

XS
SM
MD
LG