Linkovi

Svećenici-pedofili: Koliko fleksibilnosti u politici "nulte tolerancije"? (29/4/02) - 2002-04-29


Velikodostojnike američke Katoličke crkve čekaju važne odluke, nakon razgovora s papom Ivanom Pavlom Drugim o sve većem broju optužbi vezanih uz svećenike-pedofile. Američki kardinali pokušavaju utvrditi jedinstveni postupak prema svećenicima koji spolno zlostavljaju djecu.

Papa Ivan Pavao Drugi pozvao je prošloga tjedna američke kardinale u Rim na razgovore o optužbama vezanim uz svećenike koji su spolno zlostavljali maloljetnike. Sada je na američkim crkvenim velikodostojnicima da odluče kako će pristupiti rješavanju ovih optužbi.

Papa je pozvao kardinale da se prisjete – kako je rekao – “snage kršćanskog obraćenja” i “radikalne odluke da se okrenu leđa grijehu i vrati se Bogu”, kada budu razmatrali potencijalne kazne za svećenike-pedofile.

Čikaški nadbiskup, kardinal Francis George kaže da sastanak u Rimu nije bio usmjeren na formuliranje politike o ovom pitanju. Prema njegovim riječima, razgovaralo se o tome hoće li Vatikan dozvoliti američkoj katoličkoj crkvi da sama razradi svoj pristup za rješavanje problema svećeničke pedofilije. "Ljudi se s pravom pitaju – 'kako takav čovjek uopće može biti svećenik?' Na takva pitanja moramo odgovoriti efikasno. No, papa smatra da treba poštivati prava svih, bez obzira na proces kojim ćemo rješavati ta pitanja."

Nakon sastanka u Vatikanu, mnogi rimokatolički kardinali, kako se čini, naklonjeni su usvajanju politike “nulte tolerancije” prema prijestupnicima. Kardinal Theodore McCarrick, nadbiskup washingtonski, definirao je ovu politiku u intervjuu na američkoj televiziji ovim riječima: "Nakon što su se dogodile te strašne stvari, nakon svega kroz što smo prošli – uključujući i gubitak povjerenja naših vjernika – svaki svećenik koji bi tako nešto ponovio, bio bi sigurno bolestan i ne bi spadao u svećeničko zvanje. Takvog bismo svećenika izbacili."

No, ima i onih koji vjeruju da bi svećenici-pedofili ipak mogli ostati aktivni u crkvi. Profesor na Sveučilištu Notre Dame, velečasni Richard O'Brien smatra da bi politika crkve prema svećenicima koji zlostavljaju djecu morala biti fleksibilna: "Naš pristup takvim svećenicima ne mora biti potpuno drakonski. Postoje različite mjere koje možemo usvojiti. Primjerice, svećenika možemo povući iz svećeničkog zvanja i udaljiti ga od djece."

Izvještajna agencija Associated Press javlja da je, otkako je u siječnju izbio skandal oko svećenika-pedofila u američkoj katoličkoj crkvi, najmanje 177 osumnjičenih svećenika odstupilo ili je povučeno s dužnosti. Američki biskupi razmatrat će uvođenje zajedničke politike o ovom problemu na sastanku u lipnju.

XS
SM
MD
LG