Linkovi

CSM: Predsjednik Bush na udaru konzervativaca iz vlastite stranke (29/4/02) - 2002-04-29


Christian Science Monitor javlja o iznenađujućim neslaganjima između predsjednika Busha i nekih istaknutih članova njegove stranke. “Gospodin Bush se sučeljava sa snažnim kritikama njegove vlastite političke baze”, piše ovaj bostonski dnevnik. Konzervatna struja Republikanske stranke zamjera predsjedniku Bushu njegov stav u rješavanju srednjoistočne krize, zatim potpisivanje prijedloga zakona o reformi sustava financiranja političkih stranaka i izbornih kampanja i neke druge njegove odluke. Monitor ističe da većina konzervativaca još uvijek podržava predsjednika Busha te da je teško povjerovati da mu neće dati podršku na izborima 2004. godine, ali napominje da bi trenutna neslaganja mogla ugroziti republikanske kandidate u ovogodišnjim kongresnim izborima.

Kad smo već kod izbora recimo da današnji Washington Post upozorava da bi jedan od najvećih dobitnika predstojećih izbora mogle biti američke žene. Naime, trenutno se na čelu američkih saveznih država nalazi rekordan broj guvernerki – njih pet. Procjene stručnjaka ukazuju da najmanje 12 kandidatkinja u 36 država, u kojima se održavaju guvernerski izbori, ima dobre izglede da na njima i pobjedi. Kako ističe Post, muškarci su sada spremniji glasovati za žene što pridonosi optimističnom zaključku da će na izborima u studenome rekord od pet guvernerki biti gotovo sigurno srušen.

I na kraju nekoliko riječi o plaćanju poreza u Sjedinjenim Državama. Američke tvrtke plaćaju godišnje 136 milijardi dolara u porezima, no kako navodi “Christian Science Monitor”, rupe u poreznom sustavu štede američkim kompanijama 171 milijardu dolara. Neki ekonomisti i lobističke skupine vjeruju da bi američke kompanije trebale biti u potpunosti oslobođene plaćanja poreza jer to smatraju teretom koji koči produktivnost, a time i životni standard. Malo je vjerojatno, piše Monitor, da će Kongres bilo što učiniti po tom pitanju.

XS
SM
MD
LG