Linkovi

Informatičari iz Virovitice nagrađeni za dizajn web stranica povodom Svjetskog tjedna svemira (29/4/04) - 2002-04-29


U Washingtonu smo ovih dana zatekli skupinu mladih informatičara iz Virovitice, koji su u glavni grad Sjedinjenih Država stigli po važnom poslu. Sutra će, naime, primiti nagradu za osvojeno prvo mjesto za svoje web stranice o svemiru. Prilog pripremila Andrea Tadić.

Učenici 8. razreda osnovne škole “Vladimir Nazor” u Virovitici – Zoran Arsenović, Ivan Kravarščan i Lovro Mioković doista mogu biti ponosni na svoje postignuće. Njihove su web stranice posvećene “Inspiraciji iz svemira” izabrane, za među najbolje na svijetu u okviru međunarodnog obrazovnog natječaja povodom Svjetskog tjedna svemira. Pitali smo mlade informatičare – jesu li očekivali pobjedu?

"Iskreno rečeno nismo..Sve nas je šokirala ta nagrada i evo nas, tu smo sad na dodjeli. Nije to ipak mala stvar…i to u cijelom svijetu biti prvi, ipak je posebna stvar," kažu nam.

Voditelj hrvatskih informatičara, njihov profesor politehnike i voditelj informatičke učionice Zlatko Kovačević opisao nam je kako su se njegovi učenici angažirali u međunarodnom natječaju: "Mi smo tijekom listopada prošle godine sudjelovali u obrazovnom natječaju Svjetskog tjedna svemira koji se organizira pod okriljem Ujedinjenih naroda. Učenici su u roku od tjedan dana morali napraviti web stranicu na zadanu temu, a ove godine, a ovogodišnja tema je bila “Svemir kao inspiracija”. U svakom slučaju, uz sve svoje školske obveze, oni su se organizirali da nešto naprave kvalitetno i u okviru njihovih spoznaja, a tek u veljači smo doznali da smo sa još dvije škole iz čitavog svijeta proglašeni pobjednicima."

Posjetitelje njihovih stranica, koje se mogu naći na web adresi www.spaceweek.org, čeka niz raznih sadržaja – objasnio nam je učenik Zoran Arsenović, dodajući: "Na web stranici se mogu naći sadržaji o Hubbleovom teleskopu..na glavnoj stranici se vidi što sve te stranice nude..zatim tu su sadržaji o internacionalnoj svemirskoj stanici, o svemiru kao sljedećoj granici i o zemljinim satelitima."

Stranice su – kažu nam njihovi autori – izrađene na engleskom jeziku uz pomoć profesorice engleskog Klaudije Brener. Inače, mladi Virovitičani ovih dana imaju prilike engleski “brusiti” u praksi, s obzirom da im je ovo prvi posjet Sjedinjenim Državama. Njihove prve ocjene o do sada viđenom su prilično pozitivne.

"Očekivao sam da će biti kao na filmovima..slijepe uličice i slično, ali smo smješteni u dijelu grada koji je prilično lijep…Velike ulice i slično…na to nismo navikli…Očekivali smo da će biti kao na filmu, kriminal i slično, ali do sada mi se Amerika čini potpuno pitoma," kazao nam je jedan od perspektivnih mladih Virovitičana.

Naši mladi sugovornici kažu nam, kao što se može i očekivati, da se kada odrastu, namjeravaju baviti informatikom. Na pitanje kako uspoređuju svoje poznavanje informatike s vršnjacima diljem svijeta, odgovaraju nam: "Kod nas je informatika jako, jako nerazvijena. Informatikom se bave i u nju se razumiju samo oni koje zanima…I oni su uglavnom iznimke..Iako ja mislim da je informatika jedna globalna stvar, u koju bi svatko trebao biti malo upućen."

Dodjela nagrada za najbolje web stranice posvećene Svjetskom tjednu svemira održat će se u Centru Goddard američke Agencije za svemirska istraživanja Goddard u blizini Washingtona. Nagrade dodjeljuje američka neprofitna organizacija Spaceweek International Association sa sjedištem u Houstonu u Teksasu.

XS
SM
MD
LG