Linkovi

Washington pozdravlja dogovor Izraela i Palestinaca oko Ramale (29/4/02) - 2002-04-29


Izrael i Palestinci odobrili su plan predsjednika Busha za okončanje izraelske opsade u Ramalli na Zapadnoj obali. Predsjednik je usvajanje plana nazvao pozitivnim znakom, upozorivši, međutim, da na Srednjem istoku još treba učiniti mnogo toga.

U trenutku kada je nade preostalo vrlo malo, došlo je do prekretnice. Prvo su Izraelci, a nakon njih i Palestinci, usvojili plan predsjednika Busha za nenasilno okončanje opsade u Ramali. Predsjednik je rekao novinarima na njegovom ranču u Teksasu da osobno pozdravlja odluku Izraela i Palestinaca.

"Ovo je bio dan nade za regiju. Moramo nastaviti s našim naporima na uspostavljanju mira.", rekao je predsjednik Bush.

Prema sporazumu, izraelske će se snage povući iz Ramale, a međunarodni promatrači preuzet će brigu o šest Palestinaca u sjedištu Jasera Arafata, za kojima su u Izraelu raspisane tjeralice. Predsjednik je kazao da će palestinskom čelniku biti dozvoljeno putovati, te da će ponovno moći voditi svoj narod.

"Predsjedatelj Arafat bi trebao iskoristiti ovu priliku da bi se odlučno obračunao – riječima i djelom – s terorom usmjerenim protiv izraelskih državljana", kaže predsjednik.

Gospodin Bush je kazao da Jaser Arafat ima odgovornost boriti se protiv terora, dodajući da svijet snosi odgovornost za humanitarno ublažavanje teškog položaja palestinskog naroda.

Prema priopćenju palestinskih vlasti, američki i britanski dužnosnici trebali bi danas stići u regiju da bi započeli razgovore o primjeni plana. Bijela je kuća priopćila da će izraelski premijer Ariel Sharon početkom sljedećeg mjeseca doći u Sjedinjene Države na razgovore s predsjednikom Bushom. U međuvremenu, izraelski su tenkovi ušli u Hebron, gdje izraelske snage – kako je javljeno – hvataju osumnjičene palestinske militante. Prema riječima palestinskih izvora, najmanje je jedan Palestinac ubijen, a nekoliko ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG