Linkovi

NATO gleda prema budućnosti (27/4/02) - 2002-04-28


U Pragu će se u studenom održati summit država članica NATO saveza. Za NATO savez je vjerojatno prvi prioritet – suprostavljanje globalnom terorizmu.

NATO savez je odgovorio na terorističke napade od 11. rujna, na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, tako što ih je proglasio napadima na sve članice saveza. Nakon toga, države članice pridružile su se Sjedinjenim Državama u ratu protiv al-Qaide i drugih terorističkih organizacija. U Afganistanu, britanski marinci nedavno su otpočeli operacije u planinama na jugoistoku zemlje, kako bi iz njih istjerali teroriste al-Qaide.

Kako bi se rat protiv terorizma uspješno nastavio, članice NATO saveza morat će ubrzati modernizaciju svojih oružanih snaga. Kao što je predsjednik George Bush nedavno rekao: Ako želimo da NATO savez uspješno obavi svoj posao, za to će biti potrebna određena sredstva. Trend smanjivanja vojnih proračuna u državama članicama mora se prekinuti.”

Prilagođavanje novoj stvarnosti uključuje i primanje novih članica. Kandidati za članstvo u NATO savezu su: Estonija, Latvija, Litva, Bugarska, Slovačka, Slovenija, Rumunjska, Albanija i Makedonija. Te zemlje trebaju ojačati svoju bojnu gotovost, kao i – u nekim slučajevima – svoju predanost demokratskom poretku.

Treće područje interesa za NATO savez su odnosi s Rusijom. Predsjednik George Bush je rekao da NATO savez mora nastaviti s uspostavom novih odnosa s Rusijom, te u potpunosti okončati podjele koje su preostale iz prethodnih desetljeća.

NATO savez je odigrao ključnu ulogu u ujedinjenju europskog kontinenta. NATO savez je prevladao u hladnom ratu, a ubrzo nakon toga je i zaustavio genocid na Balkanu. U mirovnim misijama u toj regiji, čiji je cilj stabilizacija tog područja, još uvijek se nalaze deseci tisuća pripadnika NATO snaga.

NATO savez kroz program Partnerstvo za mir promiče vojnu suradnju s nizom europskih zemalja, kao i državama nastalih na području bivšeg Sovjetskog saveza. Države Srednje Azije, među njima i Uzbekistan, preuzele su ključnu ulogu u ratu protiv terorizma, u Afganistanu. Kao što je izjavio predsjednik George Bush: “Ne smijemo zaboraviti koja je uloga NATO saveza, koje vrijednosti on štiti. Ne smijemo zaboraviti da NATO savez u Europi koja se svakim danom sve više širi čuva prosperitet i demokraciju.”

XS
SM
MD
LG