Linkovi

Oružja masovnog uništenja (27/4/02) - 2002-04-28


Svaka zemlja mora ozbiljno shvatiti sve ozbiljniju prijetnju terora katastrofalnih razmjera. Neke zemlje koje podržavaju terorizam pokušaju nabaviti ili već raspolažu biološkim, kemijskim ili nuklearnim oružjem. Terorističke skupine poput al-Qaide gladne su takvog oružja i upotrijebile bi ga bez ikakvog osvrtanja na savjest. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Ove činjenice ne mogu se zanijekati, već se s njima treba sučeliti. Tu nema prostora za pogreške, niti će biti prilike da se uči iz počinjenih grešaka.”

Predsjednik Bush govorio je o osovini zla. Ova sintagma opisuje stvarni fenomen. Zemlje koje nastoje nabaviti oružje za masovno uništavanje međusobno surađuju. John Wolf, pomoćnik američkog državnog tajnika za neširenje nuklearnog oružja rekao je: “Sjeverna Koreja spremna je prodati rakete bilo kojoj zemlji koja ima novca da ih kupi. Iran razvija oružje za masovno uništavanje i rakete. Irak potajno preusmjerava robu iz programa “Nafta za hranu” i krijumčari komponente koje mu pomažu u obnavljanju iračkog naoružanja i raketnih kapaciteta.”

Sjeverna Koreja, Iran i Irak države su koje podržavaju terorizam. Uz to, rekao je gospodin Wolf, “Druge zemlje također imaju tajne programe za razvoj oružja za masovno uništavanje….Nekoliko zemalja izvozi tehnologiju, čime postaju još opasnije. Stoga je predsjednik Bush jasno dao do znanja da zaustavljanje širenja oružja za masovno uništavanje nije samo jedan od brojnih ciljeva američke vanjske politike, već njen središnji element.” Predsjednik Bush je kazao da zemlje moraju izabrati kojoj će strani pripadati. Politički obziri i komercijalna dobit ne mogu u tome biti glavni prioriteti.

Teroristički napadi na Sjedinjene Države od 11. rujna ovaj su zadatak učinili još hitnijim. Razmjeri tih napada jasno su pokazali da treba odmah poduzeti mjere kako bi se spriječila mogućnost da terorističke skupine ili zemlje-otpadnice u budućnosti izvedu još razornije napade. Kako je rekao predsjednik Bush, “Bit ćemo pažljivi, ali neaktivnost nam nije jedna od opcija.”

XS
SM
MD
LG