Linkovi

Predsjednik Stjepan Mesić za VOA: Država nema sigurnosni problem (27/4/02) - 2002-04-27


Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića ocjenio je da sigurnosna situacije u zemlji 'u redu'.

Stjepan Mesić: Problem je što najosnovniju stvar nismo riješili, a to je pitanje nezaposlenih. Lako je konstatirati, a to svako razuman zna, kad jednom rat završi da vojni potencijal mora biti smanjen, to je sasvim logično. Ka završi rat da policijski potencijal mora biti smanjen, i to je sasvim logično. Ali, kad bi privreda mogla usisati viškove to bi onda bilo jako dobro. Ili da imamo preveliki broj zaposlenih u državnim mehanizmima. Pojavljuje se na jednoj strani jedan višak zaposlenih, ali moderna privreda te ljude zapošljava na jedan drugi način.

Treba samo biti organiziran. Nije problem u sigurnosti, nitko ne atakira više na ovu državu. Državu imamo, sad je moramo samo izgrađivati, ali da svi u njoj participiramo, da u toj državi živimo bolje nego što smo živjeli prije. Mislim da je to osnovna stvar zašto narod želi imati svoju državu. Pa, zato da koristi svoje potencijale i da živi bolje. To je ono što se mora učiniti. Za vrijeme rata mnogi kažu, čujte, živjelo se bolje, barem u materijalnom smislu. Bilo je opasnosti, bilo je žrtava, a i onaj tko nije ranjen, tko nije poginuo, kaže, živio je bolje. A moramo znati, država se zaduživala. Sada je dužna 12 milijardi dolara. I ta sredstva su se trošila, na ovaj ili na onaj način. Dolazila je pomoć međunarodnih organizacija, dolazila je pomoć hrvatske dijaspore, dolazila je pomoć nama prijateljskih država.

E sada, završio je rat, treba dugove vraćati, pomoć niodakle ne dolazi. Sada Vlada i Parlament mora, i na kraju i poduzenici, svako na svom sektoru, maksimalan napor uložiti, i pamet, da aktiviramo sve svoje potencijale. Nije problem u sigurnosti. Trebamo navijestiti rat nezaposlenosti. I to je što Hrvatska danas mora, a onda će i sigurnost sasvim sigurno biti u redu.

XS
SM
MD
LG