Linkovi

Predsjednik Bush ponovno pozvao Izrael na povlačenje (27/4/02) - 2002-04-27


Predsjednik Bush izjavio je da je došao trenutak da Izrael prekine okupaciju palestinskih područja. Predsjednik je dodao da sve sukobljene strane na Srednjem istoku moraju učiniti više na uspostavljanju mira.

Tri tjedna nakon što je poručio Izraelu da “bez odlaganja” napusti palestinske teritorije, predsjednik Bush je ponovno pozvao izraelske snage na povlačenje.

"Izrael razumije moj stav. Vrlo sam ga jasno iznio. Postignut je određeni napredak, no sada je došao trenutak da se povlačenje provede u potpunosti. Vidjet ćemo što će se dogoditi. Čuli su nas," rekao je.

Predsjednik je također kazao da je saudijskom prijestolonasljedniku princu Abdullahu na sastanku u Teksasu jasno dao do znanja da Izrael zauzima posebno mjesto u američkoj vanjskoj politici.

"Rekao sam princu da imamo jedinstveni odnos s Izraelom. Svijet može računati na to da nećemo dozvoliti da Izrael bude skršen. Mislim da to treba istaknuti," kazao je.

U međuvremenu, Bijela je kuća priopćila da predsjednik razmatra saudijski prijedlog za oživljavanje mirovnog procesa od osam točaka. Tim se prijedlogom predviđa izraelsko povlačenje sa svih nedavno okupiranih palestinskih teritorija, okončanje izraelske opsade u Ramali, razmještanje međunarodnih mirovnih snaga i odbacivanje nasilja i od strane Izraelaca i od strane Palestinaca.

XS
SM
MD
LG