Linkovi

18 ubijenih u pucnjavi u školi u Erfurtu (26/4/02) - 2002-04-26


U napadu u jednoj srednjoj školi u Erfurtu, na istoku Njemačke, poginulo je 18 osoba. Kako iz Berlina javlja Jonathan Braude, 19-godišnji napadač bio je nedavno izbačen iz te srednje škole.

Broj i identitet žrtava izaziva šok – ubijeno je 14 nastavnika, od njih pet žena, dvije učenice, policajac te sam napadač. Policija tvrdi da su u napadu ranjene četiri osobe. Policija tvrdi da je jedan od dvojice napadača ušao u školu i počeo pucati na okupljene.

Šok na licima evakuiranih učenika govorio je dovoljno. Jedna djevojka opisuje kako se od straha nije mogla pomaknuti. Stajala je samo jedan metar od napadača koji je - odjeven u crno od glave do pete, tako da su mu se vidjele samo oči – ubio jednog nastavnika, koji je stajao u blizini. Ona napadača opisuje ovim riječima: “potpuni idiot. Čak da i mrzite nekoga, ne možete tako nešto učiniti.”

Drugi učenik opisuje kako je vidio leš jednog svog nastavnika, u lokvi krvi. Policija je po dolasku u školsku zgradu na ulazu pronašla leš jednog svog kolege. Pozvana je postrojba specijalne policije, koja je – tri sata nakon prvog poziva u pomoć – prodrla u zgradu. Tijela žrtava nalazila su se po hodnicima, u učionicama, te u toaletima.

Glasnogovornik policije izjavio je da je napadač, kada je ustanovio da mu nema izlaza, počinio samoubojstvo. Napadač je bivši učenik te srednje škole, koji je bio izbačen zbog loših ocjena.

Prva izvješća navela su da su napad izvela dva mlada čovjeka, no policija je kasnije priopćila da je za napad odgovoran samo jedna osoba.

Napad u srednjoj školi u Erfurtu jedan je od najtežih napada takve vrste u nedavnoj prošlosti. Podsjetimo, sličnih je napada bilo i prije - u travnju 1999. dvojica učenika jedne srednje škole u saveznoj državi Kolorado, ubili su 12 svojih kolega te jednog nastavnika – nakon toga počinili su samoubojstvo.

U Škotskoj, u mjestu Dunblane, u ožujku 1996., napadač je prodro u jednu osnovnu školu te ubio 16 učenika i jednog nastavnika, te na kraju počinio samoubojstvo.

Iako Njemačka ima stroge zakone o posjedovanju vatrenog oružja, nasilje u školama vrlo je učestalo. U veljači je u Minhenu jedan mladić – nakon što je otpušten s posla – ubio direktora svoje bivše gimnazije te dvojicu menadžera tvrtke u kojoj je radio.

XS
SM
MD
LG