Linkovi

Kraj recesije (26/4/02) - 2002-04-26


Najnovije statistike koje je objavila savezna vlada pokazuju da je recesija, koja je trajala oko godine dana, okončana. Ministarstvo trgovine priopćilo je da je američko gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine raslo po stopi od gotovo šest posto. Društveni brutto proizvod – vrijednost svih proizvedenih roba i usluga – također je zabilježio rast, najveći u posljednje tri godine.

Vladino izvješće za ove dobre rezultate vidi uzrok u većoj potrošnji – i vladinoj i osobnoj potrošnji građana, kao i općem smanjivanju inventara u skladištima. Ekonomisti smatraju da je ova posljednja recesija, koja je počela u ožujku prošle godine, bila najblaža u američkoj povijesti.

Ujedinjeni Narodi prognoziraju skromniji gospodarski rast za Aziju i zemlje pacifičkog bazena. Komisija Ujedinjenih Naroda za gospodarska i socijalna pitanja priopćila je da su za godinu 2003. ekonomski izgled Azije poboljšani – i to zbog politike niskih kamatnih stopa, niskih cijena energije te veće opće potrošnje.

Izvješće svjetske organizacije prognozira da će gospodarski rast u Indiji i Kini biti najveći, stopa rasta iznosit će do sedam posto. Uzrok tako snažnom rastu u ove dvije zemlje je činjenica što su Indija i Kina uspjele izbjeći negativne trendove u informatičkoj industriji, do kojih je na globalnom planu došlo u posljednje dvije godine.

Izvješće također napominje da će daljnji razvoj informatičkog sektora biti ključan za ekonomski oporavak Malezije, Singapura, Taiwana i Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG