Linkovi

Rezultati sastanka američkih kardinala s papom razočaravajući? (26/4/02) - 2002-04-26


Američki kardinali vraćaju se iz Vatikana s prijedlozima koji će olakšati otpuštanje svećenika, koji spolno zlostavljaju djecu, ali se u takvim slučajevima ipak ne previđa politika “nulte tolerancije”. Papa Ivan Pavao Drugi pozvao je američke velikodostojnike na nezapamćene razgovore o seriji seksualnih skandala koji su potresli američku katoličku crkvu. Nakon vatikanskih razgovora izmedju pape i američkih kardinala, ima i dosta razočaranja rezultatima tog skupa.

Američki crkveni čelnici bili su nagovještavali prihvaćanje politike kojom se ne bi tolerirali svećenici koji zlostavljaju djecu, međutim, u zaključku vatikanskih razgovora oni su predložili manje drastične mjere, odnosno predložili su oduzimanje mantije svećenicima krivim za opetovanu pedofiliju. David Clohesssy, direktor skupine nazvane Mreža osoba koje su zlostavljali svećenici, kaže da takav prijedlog predstavlja razočaranje, ali ne i iznenađenje:

"Mi smo zapravo zabrinuti da će crkveni poglavari nastaviti s pokušajima da takve slučajeve rješavaju unutar crkve. Ukoliko smo, u posljednjih 15-20 godina, nešto naučili iz ovog skandala, to je da zlostavljanje djece predstavlja – zločin! Stoga zlostavljanje djece treba biti tretirano kao zločin kojeg trebaju rješavati profesionalni policajci i tužitelji, dakle – baš kao i svaki drugi zločin," rekao je.

Američka katolička crkva je, do sada, svećenike koji su seksualno zlostavljali djecu često premještala iz jedne župe u drugu. O ovom će skandalu američki biskupi raspravljati u lipnju, tijekom Biskupske konferencije koja se treba održati u Dallasu, ali gospodin Clohessy smatra da o tom problemu valja razgovarati prije održavanja tog skupa. “Crkva treba poduzeti konkretne korake u zaštiti djece učeći ih kako da prepoznaju i prijave zlostavljanja,“ istaknuo je David Clohessy.

XS
SM
MD
LG