Linkovi

Kćeri ili sinovi, ili oboje? (26/4/02) - 2002-04-26


Jučer je u Sjedinjenim po deseti puta održan dan pod nazivom "Dovedimo svoje kćeri na posao". Deseti, jubilarni put, ali i posljednji! Nacionalna zaklada za žene, koja je 1993. uvela taj dan s ciljem da adolescentnim djevojčicama pruži bolji uvid u razne vrste poslova, planira od slijedeće godine promijeniti i naziv i smisao tog dana.

25. travnja 2003. godine održat će se dan pod nazivom "Dovedimo svoje sinove i kćeri na posao". Što se u međuvremenu toliko promijenilo da bi zahtijevalo uključivanje sinova u taj dan, koji je bio doživljavan kao jedna od važnih stepenica u profesionalnoj emancipaciji žena? Položaj žena na radnom mjestu još uvijek nije potpuno jednak onoj njihovih muških kolega. Upravo suprotno – prosječna plaća žene zaposlene u punom radnom vremenu, 2000. godine, još uvijek je iznosila samo 76 posto plaće koju je zaradio njezin statistički prosječan kolega, kako pokazuju brojke Ministarstva rada.

U gornjim slojevima poslovnog sektora i vlasti, razlika je još upadljivija. Žene direktorice na čelu su samo šest kompanija s popisa Fortune 500. Samo 13 američkih senatora su žene. Prema tome, zašto uključiti dječake u dan koji treba pomoći profesionalnoj orijentaciji djevojčica?

Nacionalna zaklada za žene bavila se pomišlju o takvoj promjeni već posljednje dvije godine upravo iz navedenih razlika o poslovnom tretmanu žena i muškaraca. Kako kažu, žele da i dječaci i djevojčice podjednako vide takvu poslovnu diskriminaciju. Doduše, još se nisu odlučili kako bi na najbolji način uključili dječake, ali prijedlog je da im se pokažu poslovi koji nisu tradicionalno muški, kao i da im se ukaže na problem usklađivanja obveza prema poslu i prema obitelji.

Na izvjestan način, ovakva formalna promjena dana posvećenog dovođenju djevojčica na posao odraz je onoga što se ionako događa u društvu u cjelini. Prošle godine, u tom je programu sudjelovala gotovo trećina američkih kompanija, a mnoge među njima i same su već uključile u program i dječake, točnije, dan su nazvale "Dovedimo svoju djecu na posao".

S druge stran, svoj glas u obranu dana djevojčica dižu feminističke organizacije. Kako kaže Phyllis Chesler, istaknuta feministkinja i autorica knjiga "Žene i ludilo", te "Ženska nehumanost prema ženi", dječacima treba pružiti proširenije poglede na svijet karijere, ali na drugi način. Ako djevojčicama poručujemo da se osvrnu oko sebe i osvoje svijet, kaže ona, onda bi i dječake trebalo naučiti da je OK da se ostane kod kuće i djeci mijenjaju pelene.

XS
SM
MD
LG