Linkovi

Saudijski imam propovijeda mržnju (26/4/02) - 2002-04-26


Saudijski prijestolonasljednik, princ Abdullah otputovao je u Teksas na sastanak s predsjednikom Georgeom Walkerom Bushom. Jedna od tema njihovih razgovora bit će potreba za mirnim rješavanjem izraelsko-palestinskog sukoba. Na nedavnom sastanku Arapske lige, princ Abdullah iznio je viziju normalizacije odnosa s Izraelom u kontekstu mira, koji bi se postigao pregovorima.

Jedna od prepreka miru jest trajno neprijateljstvo prema Izraelu. 19. travnja, istaknuti saudijski imam rekao je u propovijedi, koju su prenosili radio i televizija, da se Arapi moraju “oprostiti od mirovnih inicijativa” sa židovskom državom. Štoviše, propovijed šeika Abdulrahmana Al-Sudaisa bila je puna anti-semitskog vitriola.

Propovijedajući u velikoj džamiji u Meki, u najvažnijem svetištu islama, šeik Sudais je nazvao Židove “smećem čovječanstva…štakorima svijeta...ubojicama proroka...svinjama i majmunima”, te je molio Boga da “istrijebi” Židove.

Uz to što je prosipao takvu odvratnu žuč, šeik Sudais je također lažno ustvrdio da Izraelci “teže tome da sruše džamiju al-Aqsa u Jeruzalemu, kako bi na njenim ruševinama izgradili njihov takozvani hram.” Izraelska vlada zapravo nikada nije pokazala interes za rušenje džamije, koja je izgrađena u blizini ruševina jednog židovskog hrama. Upravo nasuprot tome, Izrael poštuje muslimanska sveta mjesta i obećao je da će ih držati otvorenima za sve.

Zašto bi istaknuti muslimanski svećenik okaljao veliku džamiju u Meki propovijedanjem takvih odvratnih laži? Kako to može pomoći promicanju mira između muslimana i Židova, Arapa i Izraelaca?

Riječi šeika Abdulrahmana Al-Sudaisa, izrečene 19. travnja, u potpunoj su suprotnosti s propovijedi koju je održao nakon samoubilačkih napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. rujna prošle godine. “Vrlo je opasno”, rekao je 28. rujna, “kada sljedbenici ovog fenomena – terorizma, koriste vjeru kao kamuflažu, jer je pravi islam u svemu tome potpuno nevin….Njegova učenja nedodirljiva su ljudima koji vjeruju u nasilje kao oblik djelovanja… i u krvoproliće kao metodu reforme.”

Šeik Sudais bio je u pravu u rujnu, kada je ustao protiv onih koji izvode teroristička djela u ime vjere. No, duboko je u krivu sada kada koristi vjerski forum da bi poticao upravo onu mržnju koja vodi do terorizma.”

XS
SM
MD
LG