Linkovi

Dragoljub Ojdanić u den Haagu (25/4/02) - 2002-04-25


Dragoljub Ojdanić stigao je u Haag i po prvi se put pred sucima pojavljuje u petak.

Dragoljub Ojdanić stigao je u Haag, već je smješten u UN jedinicu za pritvor u Scheveningenu, a njegovo će inicijalno pojavljivanje pred predsjedavajućim sucem Patrickom Robinsonom i kolegama uslijediti već sutradan popodne, priopćeno je u haaškome Tribunalu za ratne zločine.

Praksa je da se optuženome pri prvom pojaljivanju pročita optužnica i potom se traži njegovo izjašnjavanje po svim točkama optužnice, u Ojdanićevom slučaju njih je pet. Ojdanić je prvi od - navodno - 16 osoba iz SR Jugoslavije koje su pristale na odlazak u Haag.

Njegova optužnica ga inače tereti za osobnu odgovornost kao i za odgovornost nadređenoga za povredu prava i običaja rata i za zločine protiv čovječnosti vezano za događaje na Kosovu od siječnja 1999. godine zaključno s 20. lipnjem iste godine. Ojdanića haaška optužnica, potvrđena u listopadu prošle godine, smatra odgovornim za kampanju teroriziranja i etničkog čišćenja kosovskih Albanaca. U kosovskoj je optužnici Ojdanić su-optuženik sa Slobodanom Miloševićem.

U NATO savezu su inače pozdravili generalovu odluku o dobrovoljnom odlasku, istina uz neslužbeni komentar izjave nekadašnjeg zapovjednika glavnog štaba jugoslavenske vojske o tome da jedinice pod njegovim zapovjedništvom nisu činile zlodjela. "NATO nije pozvan suditi i pogotovo presuđivati, no za nas je neosporna činjenica da su tokom akcija jugoslavenskih oružanih snaga kojima je zapovijedao Ojdanić ubijene tisuće osoba, a stotine tisuća protjerane što je, uostalom, bio i razlog za NATO-vu kampanju zračnih udara", kazao je NATO-v dužnosnik.

XS
SM
MD
LG