Linkovi

Teroristi pred sudom (25/4/02) - 2002-04-24


Udar na teroriste diljem svijeta nanosi ozbiljne posljedice al Qaidi, terorističkoj mreži Osame bin Ladena, te drugim terorističkim skupinama. Filipinski sud osudio je muslimanskog ekstremistu iz Indonezije, Rohmana al-Ghozija, na dvanaest godina zatvora zbog njegove uloge u smrtonosnom bombaškom napadu u Manili u prosincu 2000. godine. 22 osobe su ubijene, a više od stotinu ih je ranjeno. Nakon što ga je u siječnju uhitila filipinska policija Al-Ghozi, inače član terorističke organizacije Jemaah Islamiya, priznao je krivicu za planiranje bombaških napada i skrivanje više od jedne tone eksploziva i materijala za sastavljanje bombi.

Jemaah Islamiya je muslimanska teroristička organizacija koja ima veze s al-Qaidom. Ta organizacija, kako se vjeruje, ima ćelije u Singapuru, Indoneziji, Maleziji i na Filipinima. U prosincu su singapurske vlasti uhitile nekoliko osumnjičenih članova Jemaah Islamiye u svezi s zavjerom bombaških napada na američke ratne brodove i veleposlanstva zapadnih zemalja.

U Maleziji je, kako se javlja, od prosinca uhićeno više od 60 osumnjičenih članova Jemmah Islamiye. Među njima je Yazid Sufaat koji je optužen za napade na državljane zapadnih zemalja te za podršku dvojici otmičara koji su 11. rujna izvršili terorističke napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon.

Vlasti u Švicarskoj nedavno su zaplijenile dokumente iz nekoliko kompanija za koje se sumnja da su bile povezane s al-Qaidom. A u Njemačkoj se sudi petorici Alžiraca za koje se vjeruje da su imali veze s al-Qaidom te da su prošli obuku u Afganistanu. Oni su optuženi da su namjeravali izvesti bombaški napad na tržnicu u Strasbourgu u Francuskoj, u prosincu 2000. Islamski ekstremisti uhićeni su i u Frankfurtu. Vlasti su zaplijenile pištolje, ručne bombe, te materijal za sastavljanje bombi.

Predsjednik George Bush objedinio je napore na borbi protiv međunarodnog terorizma slijedećim riječima: “Danas, diljem svijeta, ostvarujemo napredak na mnogim bojišnicama. U nekim slučajevima koristimo vojnu silu. U drugima, borimo se diplomacijom, financijskim pritiskom ili specijalnim operacijama. Bilo kako bilo, porazit ćemo prijetnje protiv naše zemlje i civiliziranog svijeta”.

XS
SM
MD
LG