Linkovi

Nastavak pregovora oko opsade crkve rođenja Kristovog (24/4/02) - 2002-04-24


Palestinski i izraelski pregovarači danas bi se trebali ponovno sastati na pregovorima oko okončanja trotjedne opsade crkve rođenja Kristovog u Betlehemu. Palestinski dužnosnici su jučerašnje razgovore ocijenili konstruktivnima, ali oni nisu urodili dogovorom. Dvjesto ljudi, uključujući i naoružane Palestince, zabarikadiralo se u toj crkvi pred izraelskim snagama prije tri tjedna.

Vijeće sigurnosti sinoć je poručilo Izraelu da ne poduzima nikakvu akciju kojom bi se naudilo palestinskom čelniku Jaseru Arafatu. Ranije su u Ramali, izraelski vojnici izazvali nekoliko eksplozija unutar sjedišta palestinskog čelnika Jasera Arafata. Palestinski dužnosnici su priopćili da je do eksplozija došlo u napuštenoj zgradi, odmah do ureda gospodina Arafata. Izraelska vojska je priopćila da su vojnici izazvali kontrolirane eksplozije kako bi uništili ručne bombe pronađene u zgradi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan želi da izaslanstvo Ujedinjenih naroda bude u izbjegličkom logoru u Jeninu do subote. Kasno sinoć gospodin Annan je pristao nakratko odgoditi polazak ekipe svjetske organizacije kako bi se sutra mogao sastati s predstavnicima Izraela. Ranije je izraelska vlada promjenila svoju odluku kojom je bila dopustila dolazak ekipe Ujedinjenih naroda u logor u Jeninu priopćivši da izaslanstvo trebaju predvoditi vojni, a ne stručnjaci za humanitarna pitanja. Ekipa će istražiti palestinske navode da su izraeske snage masakrirale palestinske izbjeglice u tom logoru. Izrael odbacuje takve optužbe. Visoki dužnosnik američke administracije priopćio je da Washington želi realizaciju inicijative o upućivanju izaslanstva Ujedinjenih naroda u Jenin onako kako je napisana.

XS
SM
MD
LG