Linkovi

Rumsfeld o terorizmu (24/4/02) - 2002-04-24


11. rujna, Sjedinjene Države napali su teroristi al-Qaide. Oni su izvršili napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon, pri čemu je ubijeno nekoliko tisuća civila. Cilj im je bio da teroriziraju ljude, no taj cilj nisu ostvarili.

Sjedinjene Države uzvratile su na ovaj napad i borit će se dok teroristi ne budu mrtvi, zarobljeni ili izvedeni pred lice pravde. Teroriste je, rekao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld, “nemoguće smiriti. Nemoguće ih je ignorirati, a ne smije im se dozvoliti da pobijede.”

Otkako je počeo globalni rat protiv terorizma, rekao je gospodin Rumsfeld, “spremni smo za neočekivano”. Teroristi mogu ponovno napasti. U tome nisu sami. Niz zemalja, rekao je gospodin Rumsfeld, “aktivno razvija oružje za masovno uništavanje…Te zemlje, čemu se nije čuditi, također imaju veze s globalnim terorističkim mrežama.” Među tim zemljama su Irak, Iran i Sjeverna Koreja.

Gospodin Rumsfeld je rekao da Sjedinjene Države shvaćaju da “se protiv terorizma ne može obraniti sklanjajući se pred njim i nadajući se da će ta taktika uspjeti.” Do sada je koalicija predvođena Sjedinjenim Državama uspješno svrgnula s vlasti represivni talibanski režim u Afganistanu. Talibani su dali terorističkoj mreži al-Qaida dom. No, globalni rat protiv terorizma neće završiti s Afganistanom.

Teroristi al-Qaide operiraju u mnogim zemaljama. Treba ih goniti. Sjedinjene Države pomažu drugim zemljama – uključujući Gruziju, Jemen i Filipine – kako bi spriječile teroriste da koriste njihov teritorij kao bazu za svoje operacije.

Sjedinjene Države predane su eliminiranju terorističkih mreža. “Doslovno, nemamo drugog izbora,” rekao je ministar obrane Rumsfeld, “Moramo to učiniti”. Treba vršiti pritisak na one koji vrše terorističke napade. Teroriste treba napasti gdje god da ih se pronađe. Gospodin Rumsfeld je rekao: “Taj pritisak i stvaranje okruženja koje nije naklonjeno teroristima, kao i situacija u kojoj je za pojedine zemlje neugodno da budu utočište ili zaklon teroristima, to je ono što treba činiti.”

XS
SM
MD
LG