Linkovi

Francuske političke snage se udružuju protiv Le Pena (23/4/02) - 2002-04-23


Francuski politički vrh oporavlja se od neočekivanog drugog mjesta koje je u prvom krugu predsjedničkih izbora osvojio kandidat krajnje desnice Jean-Marie Le Pen. Ljudi različitih političkih uvjerenja udružuju snage kako bi osigurali da gospodin Le Pen, koji nije smatran ozbiljnim kandidatom u prvom krugu glasovanja, bude poražen u drugom krugu od aktualnog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Most preko Seine koji povezuje Paris i Saint Cloud preplavljen je plavim i žutim posterima na kojima se Jean Marie Le Pen proglašava predsjednikom. Ovo čvrsto konzervativno pariško predgrađe sjedište je ekstremne desničarske stranke gospodina Le Pena, Stranke nacionalnog fronta, koja se protivi useljavanju u Francusku. Pristaše su proslavljale vijest da je njihov kandidat osvojio drugo mjesto u prvom krugu predsjedničkih izbora, ispred kandidata Socijalističke stranke, premijera Lionela Jospina za kojeg se prognoziralo da će ući u drugi krug. Gospodin Jospin je najavio izlazak iz političkog života. Gospodin Le Pen, koji je osvojio 17 posto glasova, u drugom krugu će se nadmetati s predsjednikom Jacquesom Chiracom.

Tijekom slavljeničkog govora u nedjelju navečer, gospodin Le Pen je obećao da će se boriti za niže slojeve, neovisno o njihovoj rasi ili vjeri. No taj veteran francuske političke scene koji je utemeljio Stranku nacionalnog fronta 1972. godine poznat je prije svega po svojoj anti-useljeničkoj politici. On je poznat i po tome što je nacističke logore smrti nazvao “povjesnim detaljima”. Francuski politički vrh ga uglavnom ignorira, a u Europskom parlamentu je bio suspendiran na godinu dana. Prije samo nekoliko tjedana nije bilo sigurno hoće li gospodin Le Pen prikupiti 500 potpisa kako bi se kvalificirao za izbore. Potpredsjednik njegove stranke, Roger Holeindre, rekao je na slavljeničkom ručku u ponedjeljak da su se on i gospodin Le Pen borili za ovakvu pobjedu proteklih 45 godina.

Francuzi su konačno, kaže on, odgovorili na upozorenja gospodina Le Pena da Francuska klizi u kaos. On je odbacio sve optužbe da je njegova stranka rasistička kazavši da bi se stranci u Francuskoj trebali ponašati – ispravno. Nešto dalje od kuće gospodina Le Pena 20-godišnja Helene Picherau kaže da je šokirana činjenicom da je gospodin Le Pen mogao dobiti toliku podršku.

Gospođa Picherau, koja je glasovala za Stranku zelenih, pripisuje uspjeg gospodina Le Pena nezadovojstvu birača s aktualnim političkim vrhom te bojazni o rastu kriminala u Francuskoj koji pothranjuju političari i mediji. Stanovnica Saint Clouda, Estelle Duchon kaže da je glasovala za predsjednika Jacquesa Chiraca koji je pobjedio u prvom krugu glasovanja s nešto manje od 20 posto osvojenih glasova. Istraživanja javnog mnijenja ukazuju na pobjedu gospodina Chiraca u drugom krugu no unatoč tome, kaže ona, zabrinuta je uspjehom Jean Marie Le Pena.

Gospođa Duchon ne vjeruje da bi gospodin Le Pen mogao poraziti gospodina Chiraca u drugom krugu izbora no izražava zabrinutost da bi njegova stranka mogla ostvariti dobar rezultat na parlamentarnim izborima koji su zakazani za lipanj. Europski parlament i Europska komisija izrazili su zabrinutost zbog dobrog rezultata gospodina Le Pena te bojazni da je u Francuskoj na pomolu porast netolerancije. Tisuće Francuza prosjedovale su u nedjelju navečer protiv izbornog uspjeha Jean Marie Le Pena. Politički analitičari, poput Pascala Perrineaua, čelnika pariškog Centra za proučavanje političkog života u Francuskoj, kažu da rezultati izbora pokazuju da je francuskim glasačima dosta status-quoa u francuskoj politici.

U intervjuu za francuski radio gospodin Perineau je rekao da Francuska mora revolucionarizirati svoju političku strukturu. On kaže da bi se gospodin Chirac, ako bude ponovno izabran na predsjedničku dužnost, mogao suočiti s pitanjem kredibiliteta jer bi ga se moglo doživjeti samo kao alternativu gospdoinu Le Penu.

XS
SM
MD
LG