Linkovi

Hrvatski lobisti danas u State Departmentu (23/4/02) - 2002-04-23


“Bilo je naporno, ali uspješno” – kazao nam je Anthony Peraica, visoki dužnosnik Udruge američkih Hrvata – Croatian American Association, rezimirajući drugi dan Hrvatskih dana na Capitol Hillu. Članovi Udruge, koja lobira za hrvatske interese, dan su započeli razgovorom u Vijeću za nacionalnu sigurnost, nastavili susretima u uredima brojnih članova Kongresa i završili primanjem u hrvatskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Predstavnici Udruge američkih Hrvata došli su u Washington s ambicioznim ciljem – posjetiti svih 535 članova Zastupničkog doma i Senata. Tome su pristupili već jučer, kada su u nekoliko skupina obišli veći broj kongresnih ureda. Među glavnim temama njihovih razgovora bili su položaj Hrvata u BiH, odnosi s haaškim tribunalom i američka pomoć Hrvatskoj.

"Što se tiče aproprijacija i monetarne pomoći Hrvatskoj i BiH, činjenica je da se čitav fokus prebacuje na Srednji i daleki istok i ako se stvarno ne organiziramo, trećina pomoći koju je Hrvatska dobivala do sada će biti ukinuta. To je u toku perioda kada se predlaže da se pomoć za Izrael, primjera radi, koja sada iznosi 2,4 milijarde dolara, poveća za još 200 milijuna dolara, a Hrvatska ne može zadržati niti onih 44 koje je dobila prošle godine. Mi se moramo organizirati i dokazati članovima Kongresa da Hrvatska stvarno treba tu pomoć, a pogotovo Hrvati u BiH, koji će i dalje ostati fokus našeg rada, jer smatramo da su u stvarnoj opasnosti daljnjeg opstanka i mi ćemo se koncentrirati i dalje na toj pomoći", kazao je gospodin Peraica.

Na sastancima sa članovima Kongresa, predstavnici Udruge američkih Hrvata iznijeli su i svoju incijativu vezanu uz otok Vis.

"Mi smo pokušali razgovarati i to ćemo napraviti i sa članovima State Departmenta da Hrvatska bude uzeta u obzir kao luka za obnavljanje i održavanje američke mornarice u Mediteranu. Smatramo da bi Hrvatska imala znatne ekonomske i druge koristi kada bi pružila te usluge američkoj floti. To ne znači da bi se prodao Vis ili da bi se na njemu napravila neka američka kolonija, već da bi se sklopio ekonomski i vojni ugovor, koji bi Hrvatskoj donio znatnu ekonomsku pomoć u ovom teškom trenutku kada joj treba svaki dolar pomoći, bez obzira iz kojeg ugla dolazi", ističe Anthony Peraica.

Smatramo – dodao je gospodin Peraica – da bi Hrvatska, kao buduća članica NATO saveza trebala imati i važnu ulogu u realizaciji vojne slike u južnoj Europi, a Vis bi bio idealna prilika za to. O primanju Hrvatske u NATO savez razgovaralo se tijekom dana i u Vijeću za nacionalnu sigurnost, gdje su se članovi Udruge američkih Hrvata sastali s Deanom Pittmanom, direktorom Ureda za jugoistočnu Europu pri Vijeću. Sudionici tog sastanka dotaknuli su se manje više istih tema – svojeg nezadovoljstva američkom politikom prema Bosni i Hercegovini, radom haaškog tribunala i željom da Hrvatska što prije postane članica zapadnih organizacija. Nakon sastanka, bivši dopredsjednik Udruge američkih Hrvata Tom Kuzmanovich ocijenio je:

"Doista nalazim da je američka administracija danas naklonjenija Hrvatskoj, nego što je to bio slučaj ranije. Prije smo dobivali dosta praznih obećanja, no čini mi se da se ova administracija , sada kada se snašla i organizirala, okreće Hrvatskoj kao stabilnom partneru."

Predstavnici Udruge američkih Hrvata danas će svoje stavove glede američke politike prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini iznijeti u razgovorima s dužnosnicima američkog Državnog tajništva.

XS
SM
MD
LG