Linkovi

Kako spriječiti nove skandale u Katoličkoj crkvi? (22/4/02) - 2002-04-22


Papa Ivan Pavao drugi sastat će se sutra i preksutra s 12 kardinala iz Sjedinjenih Država. Glavna tema susreta bit će seksualni skandali stotina američkih svećenika, koji su posljednjih mjeseci prilično uzdrmali kredibilitet Katoličke crkve u Sjedinjenim Državama. Odgovor Crkve na ove skandale nije zadovoljio američku javnost. Američki tisak o ovome danas piše:

U pitanju je kredibilitet Crkve, ali i naslijeđe pape Ivana Pavla drugog – piše u New York Timesu John Allen, vatikanski dopisnik neovisnog katoličkog lista National Catholic Reporter. On smatra da će glavna tema biti utvrđivanje postupka koji će Crkva trebati slijediti kada se u budućnosti pojave optužbe o seksalno-devijantnom ponašanju od strane svećenika – bilo da se radi o napastovanju ministranata i sjemeništaraca, ili pak o odnosima s pripadnicama suprotnog spola.

Allen: Papa ostavlja vlastitu kuću u neredu

“Vatikan je prilično nevoljko pristupio ovoj raspravi”, piše John Allen, “iako svi vatikanski dužnosnici naglašavaju da se seksualno napastovanje od strane svećenika ne može tolerirati.” Međutim, u Vatikanu mnogi smatraju da je skandal “djelomično posljedica pisanja anti-katoličkog tiska i liberalnih disidenata iz katoličkog miljea, te želje mnogih odvjetnika da – u ime odštete žrtvama - posegnu u duboke džepove Katoličke crkve u Americi”, piše ovaj katolički novinar. Također, u Vatikanu su zabrinuti da se često dovoljno ne poštuju prava optuženih, ali ne i pred sudom osuđenih, katoličkih svećenika.

Bez obzira na to, John Allen smatra da Vatikan mora odgovoriti na traženja američkih katolika, koji žele da crkva postane otvorenija prema laicima. Zatvorenost Crkve prema običnim vjernicima, ali i prema javnosti općenito, došla je pogotovo do izražaja u seksualnim skandalima svećenika.

“U tom smislu, sveti otac - koji je mnogo učinio za slobodu i ljudski dignitet na globalnom planu – ostavlja vlastitu kuću u priličnom neredu. Koliko će ova kriza biti duboka ovisi o tome kako će brzo papa, američki kardinali i biskupi povratiti povjerenje svojih vjernika. Sastanak američkih kardinala s papom mogao bi biti dobar početak” – smatra John Allen čiji je komentar objavio New York Times.

Califano: Bolji nadzor svećenika i veća uloga laika

“Katolička je hijerarhija u Americi najviše razočarala time što joj je do sada glavni cilj bio izbjeći štetu vlastitom ugledu, umjesto da se koncentrira na pomoć žrtvama, kažnjavanje svećinika, te na usvajanje mjera koje bi spriječile seksualno zlostavljanje u budućnosti” – piše u Washington Postu Joseph Califano, bivši američki ministar zdravstva i obrazovanja. On smatra da je “pogrešno što Vatikan – pri imenovanju visokih dužnosnika – jedino gleda na njihovu doktrinarnu ispravnost, umjesto da prekontrolira jesu li u prošlosti seksualno napastovali dječake.”

Joseph Califano predlaže nekoliko mjera. Prvo, treba usvojiti jedinstveni postupak kada se pojave optužbe o seksualnom napastovanju od strane svećenika. Odbor katoličkih laika trebao bi kontrolirati da li lokalne crkvene vlasti provode te mjere. Drugo, biskupi bi sve vjerodostojne optužbe trebali odmah prijaviti vlastima, a optužene svećenike povući s položaja.

Treće, u svakoj katoličkoj župi, laička bi vijeća trebala biti uključena u izbor svećenika. Ona bi također evaluirala rad svećenika. Četvrto, novac prikupljen od vjernika ne bi se smio trošiti na plaćanje odštete žrtvama napastovanja. Peto, na nacionalnoj razini treba uspostaviti dokumentacioni registar svećenika protiv kojih su iznesene vjerodostojne optužbe o seksualnom napastovanju.

Joseph Califano piše da je u 16 godina svog katoličkog obrazovanja naučio među ostalim i to da “smo svi griješnici.” “Problem nije toliko u tome na koji smo način posrnuli, čak niti u tome koliko često. Najvažnije je da shvatimo zbog čega smo griješili i kako da se ponovno uspravimo.” “Nadajmo se da će ovom poukom biti inspiriran i vrh naše crkve”, piše u Washington Postu Joseph Califano.

XS
SM
MD
LG