Linkovi

Chiracu siguran drugi mandat? (22/4/02) - 2002-04-22


Francuski politički vrh još je uvijek u šoku, nakon prvog kruga predsjedničkih izbora. Na drugom mjestu po broju glasova nalazi se Jean Marie LePen, kandidat ekstremne desnice, koji je porazio premijera Lionela Jospina. Prognoziralo se da će Jospin biti protu-kandidat predsjedniku Jacquesu Chiracu, koji se natječe za drugi mandat. Ubrzo nakon što je doznao rezultate, premijer Jospin je najavio odlazak u mirovinu.

Jedini očekivani rezultat koji se ostvario bilo je prvo mjesto predsjednika Jacquesa Chiraca, koji je u prvom krugu izbora osvojio nešto manje od 20 posto glasova. No, njegov protivnik u drugom krugu izbora, 5. svibnja, neće biti premijer Lionel Jospin već Jean Marie LePen, čelnik Nacionalnog fronta, ekstremne desničarske stranke koja se ističe svojom anti-imigracijskom politikom. Gospodin LePen je osvojio 17 posto glasova, dok je premijer Jospin osvojio 16.3 posto glasova.

LePen: Bit ću predsjednik svih građana

U govoru odmah nakon objave rezultata, Jean Marie LePen je pozvao građane da se okupe oko njegove stranke.

Jean Marie LePen je obećao da će, bude li izabran, “zastupati sve građane, pogotovo one iz siromašnijih slojeva.”

Francuski politički komentatori tvrde da je dobar dio javnosti glasao za LePena zbog toga što su građani još uvijek nepovjerljivi prema europskim integracijama, boje se useljavanja velikog broja stranaca, a brine ih i rast kriminala. U prvom krugu izbora kandidati ekstremne desnice osvojili su oko 20 posto glasova.

Jospin: Izbori kao udar groma

Premijer Lionel Jospin, kandidat Socijalističke stranke, najavio je da će nakon predsjedničkih izbora otići u mirovinu.

Gospodin Jospin je rezultate jučerašnjih izbora usporedio s “udarom groma”. Za poraz je optužio demagogiju desnice te nejedinstvenost stranaka ljevice. No, kako se čini, ljevica bi u drugom krugu izbora mogla biti ujedinjena: Socijalistička stranka kao i neke manje stranke ljevice već su najavile da će podržati reizbor Jacquesa Chiraca, kako bi spriječila pobjedu ekstremne desnice.

Chirac: Ljudska prava, dignitet svih građana, demokracija

Predsjednik Chirac, čelnik konzervativnog, degolističkog Pokreta za republiku pozvao je građane da na izborima iskažu duh tolerancije i otvorenosti.

Predsjednik Chirac se osvrnuo na strahove od jačanja ekstremne desnice, rekavši da će se na izborima glasati o idejama poput ljudskih prava, digniteta svih građana i demokracije. Analitičari procjenjuju da je pobjednik jučerašnjih izbora upravo Jacques Chirac, kojem se predviđa razmjerno laka pobjeda u drugom krugu izbora, 5. svibnja.

XS
SM
MD
LG