Linkovi

Počeli 12. "Hrvatski dani na Capitol Hillu" (22/4/02) - 2002-04-22


Udruga američkih Hrvata – Croatian American Association započela je svoje redovite Hrvatske dane na Capitol Hillu izborom novog čelništva. Ova istaknuta lobistička organizacija američkih Hrvata na jučerašnjem je sastanku u Washingtonu tako – moglo bi se reći – krenula u novom smjeru s novim inicijativama i ciljevima.

Novi predsjednik Udruge američkih Hrvata je George Rudman, mladi financijski analitičar, podrijetlom iz Chicaga, koji u Washingtonu radi za međunarodnu banku UBS Paine Webber. Kao svoj prvi cilj na novoj dužnosti ističe jačanje političkog angažmana američkih Hrvata na lokalnoj razini. U tome je i sam stekao bogato iskustvo – tijekom ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini radio je na kontaktima s kongresmenima i senatorima kod kojih je Udruga lobirala za hrvatske interese. Gospodin Rudman opisao nam je kako je njegova zajednica organizirala ovogodišnje – dvanaeste po redu – Hrvatske dane na Capitol Hillu.

"Uglavnom se oslanjamo na volonterski rad. Svake godine u Washingtonu organiziramo Hrvatske dane na Capitol Hillu. To je za naše članove prilika da se predstave svojim izabranim zastupnicima, te da se bolje upoznaju s funkcioniranjem političkog procesa u Sjedinjenim Državama. Prije početka ove manifestacije, potičemo naše članove da kontaktiraju svoje zastupnike i dogovore sastanke s njima. Dakle, članovi unaprijed kontaktiraju svoje zastupnike i zatim se predstavljaju pojedinim kongresnim i senatskim uredima."

Ove godine – kazao nam je gospodin Rudman – Udruga američkih Hrvata, uz lobističke napore na Capitol Hillu, pokušava ostvariti i niz drugih, organizacijskih ciljeva, kao što su postavljanje svojih web stranica, regrutiranje novih članova i izbor novih dužnosnika. Što se tiče dolazećih sastanaka sa članovima Kongresa i administracije predsjednika Busha, gospodin Rudman je spomenuo da će se među temama razgovora, uz položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, naći i američko-hrvatski odnosi nakon terorističkih napada od 11. rujna, te pitanja vezana uz suradnju s haaškim Tribunalom. Na prijemu nakon sastanka na kojem je izabrano novo čelništvo, opunomoćeni ministar zamjenik hrvatskog veleposlanika u Washingtonu Krešimir Piršl podsjetio je da je Udruga američkih Hrvata prije deset godina odigrala – kako je rekao instrumentalnu ulogu u američkom priznavanju Hrvatske, a danas je posebno važna u “otvaranju vrata u Washingtonu”.

"Njihova pozicija kao glasača je vrlo značajna i američki su kongresmeni i senatori na to vrlo osjetljivi i oni u tome mogu učiniti ono što mi ne možemo i mislimo da u tome im treba dati podršku, koliko mi to u okviru našeg diplomatskog djelovanja možemo. Ono što od ovogodišnjih dana očekujem jest da se više probudi svijest o onim temama o kojima oni žele razgovarati, a s našeg stajališta – da se lobira za ulazak Hrvatske u Membership Action Plan, koji očekujemo sljedeći mjesec u Reykaviku. O tome već postoje službena stajališta američke administracije, ali svaki glas nama može samo doprinijeti i poboljšati naš položaj", rekao je gospodin Piršl.

Govoreći o glavnoj temi ovogodišnjih Dana na Capitol Hillu – položaju Hrvata u BiH, ministar savjetnik u bosansko-hercegovačkom veleposlanstvu Zoran Perković ocijenio je da bi Udruga trebala svoje napore prvenstveno usmjeriti na poboljšanje ekonomske situacije bosansko-hercegovačkih Hrvata, što je – kako je rekao – osnovna pretpostavka za rješavanje svih drugih njihovih problema. Hrvatski dani na Capitol Hillu danas se nastavljaju sastancima u Vijeću za nacionalnu sigurnost, Državnom tajništvu i Kongresu.

XS
SM
MD
LG