Linkovi

Komemoracija u Jasenovcu (21/4/02) - 2002-04-21


Na 57 obljetnicu proboja logoraša iz jasenovačkog konc-logora, danas je ispred spomenika kamenog cvijeta, u nazočnosti njegovog autora Bogdana Bogdanovića, održan komemorativni skup, kojem je, osim premijera Račana, predstavnika diplomatskog kora i preživjelih logoraša, prisustvovalo i oko tisuću građana.

Komemoracija, najveća u novijoj povijesti Hrvatske, održana je u spomen na 22. travanj 1945. godine kad je 600 logoraša pokušalo proboj iz ustaškog konc-logora a uspjelo ih se spasiti svega 96. Predsjednik savjeta spomen područja Jasenovac, Slavko Goldstein, je upozorio kako, unatoč novim knjigama, još uvijek nije ustanovljena prava istina o jasenovačkom konc-logoru: “Neki, poznavajući dokumente, vadili su samo dokumente o radnome logoru i tvrdili da je to bio isključivo kažnjenički radni logor, drugi su samo vadili samo sjećanja i dokumente o likvidaciji i tvrdili da su to bile samo likvidacije što isto nije točno. I tako, manipuliranjem, jedna trauma, koja je povijesna trauma, postala je i aktualna politička trauma.”

Govoreći na skupu, premijer Ivica Račan je istakao kako je na tom prostoru prije pedesetak godina vladalo carstvo zla, i dodao: “Ovdje smo i da osudimo svako slično zlo koje se dogodilo ili događa ljudima bilo gdje.” Jasenovačko područje tijekom domovinskog rata je bilo okupirano, a velik dio građe iz memorijalnog centra je opljačkan. Nakon deset godina, velik dio te građe je vraćen u Hrvatsku, na čemu je premijer posebno zahvalio muzeju Holokausta u Washingtonu, te veleposlanstvu Sjedinjenih Država u Zagrebu.

Povodom današnje komemoracije u Jasenovcu, oglasio se i Hrvatski helsinški odbor koji je zamjerio Hrvatskoj televiziji koja uredno prenosi komemoracije žrtvama u Bleiburgu, a nije prenosila komemoraciju iz Jasenovca.

XS
SM
MD
LG