Linkovi

Pjesmama protiv smrti (19/4/02) - 2002-04-21


Ovih dana, američka je javnost imala prilike upoznati jednog od svojih najmlađih i najneobičnijih pjesnika – točnije, pobliže ga upoznati, jer jedanaestogodišnji Mattie Stepanek nije nepoznato ime. On je autor dvije zbirke pjesama, obje bestselleri i obje hvaljene od kritike.

U jednosatnom razgovoru s Larryjem Kingom, na CNN-u, mali je pjesnik imao prilike pokazati svoj neobični svijet iz kojega izviru i neobično zrele pjesme. Životna priča Mattieja Stepaneka, naime, i sama je vrlo neobična.

Mattie Stepanek boluje od rijetkog oblika mišićne distrofije, nasljedne bolesti, nazvane DISAUTONOMNA MITOHONDRIJSKA MIOPATIJA. Od iste bolesti, ali u nešto blažem obliku boluje i njegova majka, a od nje je umrlo dvoje njegove braće i jedna sestra. Mattie treba stalno uz sebe imati rezervoar s kisikom za disanje, a kreće se samo u invalidskoj stolici. Čitavo je prošlo ljeto proveo u bolnici, u jedinici intenzivne njege.

Premda već šest godina živi s realnošću neizlječive, smrtonosne bolesti, Mattie Stepanek nije dopustio da se bolest prepriječi između njega i njegovih najvećih želja. Otkako je naučio čitati i pisati, pisao je pjesme. S pet godina, već ih je bilo nekoliko stotina, a on je sanjao da jednoga dana objavi vlastitu zbirku. Ta se želja i ostvarila – u srpnju prošle godine, izdavačka kuća Hyperion objavila je njegovu zbirku pjesama, naslovljenu "Heartsongs".

Za krako, zbirka je postala bestseller. U međuvremenu, isti je izdavač objavio i drugu zbirku Mattieja Stepaneka, "Journey through Heartsongs", a, ovaj mjesec, trebala bi izaći i treća – "Hope through Heartsongs". Prošle jeseni, mali je pjesnik imao svoju večer poezije u Kongresnoj knjižnici, u Washingtonu.

Osim pjesničkih, Mattie Stepanek imao je i dvije prozaičnije životne želje. Prvo, upoznati idola svog života – bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera. Kako kaže, on mu je uzor i, kada odraste, želio bi raditi ono što radi gospodin Carter. Ne, ne postati američki predsjednik, nego ono čime se bivši predsjednik danas bavi – mirotvorstvom! Ta želja ispunila se vrlo lako, a donijela je i veću radost od očekivane – Jimmy Carter ne samo da je s Mattiejem razgovarao o stvarima kojeg ovog dječaka najviše zanimaju, - problemi i krize u svijetu -, nego je i napisao predgovor za njegovu drugu zbirku pjesama.

Druga prozaičnija želja bila je isto tako vezana uz jednu slavnu ličnost, ali s također posebnim aspektom, karakteričnim za vizije i htijenja Mattieja Stepaneka. Želio je naći se u emisiji Opre Winfrey, kako bi mogao privući pažnju javnosti na znanstveno-istraživački i humanitarni rad vezan uz bolest mišićne distrofije. Treba li uopće reći da je i tu želju bilo lako ispuniti.

XS
SM
MD
LG