Linkovi

Napredak u ratu protiv terorizma (20/4/02) - 2002-04-21


Globalni rat protiv terorizma, koji vodi koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, traje već sedam mjeseci. Kako je rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld, “Broj zemalja koje su gotovo spontano istupile i počele surađivati s nama oduzima dah. Rado kažemo da smo sastavili odličnu koaliciju,” rekao je gospodin Rumsfeld. “Zapravo, koaliciju nismo toliko sastavili mi, koliko se ona sama sastavila.”

Mnogo toga je postignuto. Talibani više ne provode represiju nad narodom Afganistana. Postoji prijelazna afganistanska vlada, koju će zamijeniti stalna vlada. Pripadnici Al-Qaida, koja je koristila Afganistan kao svoj logor za obuku terorista, ubijeni su, zarobljeni, ili su se sakrili. Diljem svijeta na njih se vrši pritisak. 13. travnja, španjolske su vlasti, kako je javljeno, uhitile Ahmeda Brahima, opisanog kao važnog člana al-Qaidine financijske mreže.

Teroristi, rekao je ministar obrane Rumsfeld, “sve teže prikupljaju novac. Teško im je i prebacivati sredstva, kao i njihove članove iz jedne zemlje u drugu.” No, u Afganistanu još uvijek ima pripadnika al-Qaide i talibana. Oni se pokušavaju pregrupirati i izazvati probleme. Kako je rekao gospodin Rumsfeld, “namjeravamo pronaći te skupine dok se okupljaju i krenuti u lov na njih.”

Rat protiv terorizma različit je od svih dosadašnjih sukoba. Kako je kazao ministar obrane Rumsfeld, “Nema linije koja dijeli dobre od zlih.” A napori koalicije predvođene Sjedinjenim Državama nisu samo vojni, već uključuju i zatvaranje bankovnih računa, uhićenje osumnjičenika i inspekciju brodova da bi se provjerilo da ne prevoze teroriste ili terorističku opremu.

Obavještajni podaci prikupljeni u Afganistanu i drugdje omogućili su Sjedinjenim Državama da zaustave planirane terorističke napade na američke interese i interese drugih država u Singapuru i drugim dijelovima svijeta. Tajne operacije spriječavaju druge terorističke napade, o kojima se ne javlja u medijima.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, slobodni svijet ne može živjeti s terorističkim mrežama. Jedini način na koji se može zaštititi od terorista jest da se krene u potjeru za njima – da ih se pronađe, iskorijeni i spriječi da ubijaju ljude.

XS
SM
MD
LG