Linkovi

Washington: Danas počinju Hrvatski dani na Capitol Hillu (21/4/02) - 2002-04-21


“Upozorit ćemo da američku politiku u Bosni i Hercegovini smatramo neprihvatljivom” – najavio je Anthony Peraica, visoki dužnosnik Udruge američkih Hrvata – Croatian American Association, koja će u ova tri dana održati svoje redovite Hrvatske dane na Capitol Hillu. Ova godišnja manifestacija posvećena je promicanju hrvatskih interesa kroz lobističke napore Udruge američkih Hrvata.

Glavna tema 12. Hrvatskih dana na Capitol Hillu bit će – drugu godinu zaredom – položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Američka politika u toj zemlji – ocjenjuje gospodin Peraica – nije povoljna za bosanskohercegovačke Hrvate.

"Mi smatramo da je američka politika u Bosni i Hercegovini sasvim propala i da realizacija Daytonskog plana jednostavno nije realna u ovom trenutku. Treba doći do ozbiljne revizije Daytonskog sporazuma i Washingtonskih sporazuma i treba uzeti težnje Hrvata u BiH stvarno u obzir. Ovo što se dogodilo u prosincu 2000, kada su rezultati demokratskih izbora poništeni, ne događa se ni u jednoj suverenoj demokratskoj zemlji. Upadanje američkih, francuskih i engleskih vojnika u Hercegovačku banku, uništenje te banke, to se ne događa niti u jednoj demokratskoj zemlji.

Mi ne možemo to dozvoliti i zatvoriti uši i oči i praviti se da je sve u redu. Nije! Mi ćemo otići u Washington i kazati svim članovima Bushove administracije, Vijeća za nacionalnu sigurnost i State Departmenta da se ovo dalje više neće tolerirati i da ćemo mi dignuti glas protiv takvog nedemokratskog ponašanja američkih zastupnika u BiH, pa čak i u Hrvatskoj u nekim slučajevima," kazao nam je naš sugovornik.

Predstavnici Udruge američkih Hrvata imat će prilike svoje zamjerke i sugestije iznijeti na nizu važnih mjesta u Washingtonu. U sljedeća dva dana zakazan je niz sastanaka s dužnosnicima administracije predsjednika Busha i članovima Kongresa.

"Dogovorili smo sastanke s Condoleezom Rice i drugim članovima Vijeća za nacionalnu sigurnost. Izvještaj će dati i članovi Bijele kuće. Imat ćemo sastanak i u State Departmentu s direktorom Odjela za južnu Europu, te sa šefom hrvatskog i bosansko-hercegovačkog deska u State Departmentu. Također ćemo se sastati s predsjedateljem Zastupničkog doma Dennisom Hastertom, predsjednikom Odbora za vanjskopolitička pitanja Henryjem Hydeom, te sa senatorima Josephom Bidenom, Josephom Liebermanom i drugim članovima vanjskopolitičkog odbora u Senatu.

No, kritično će biti sastati se sa članovima administracije predsjednika Busha, koji su nam prošle godine rekli da oni nemaju nikakvu politiku za južnu Europu. Bili su tek novi u Washingtonu i nisu se još orijentirali. Nadamo se da su se tijekom godine organizirali i da ćemo dobiti realne odgovore na pitanja koja ćemo postaviti," istaknuo je.

Gospodin Peraica naglašava važnost sudjelovanja njegove organizacije u američkom političkom životu kao oblik promicanja hrvatskih interesa. Kako kaže, pripreme za sljedeće američke predsjedničke izbore već su počele, što se treba odraziti i na lobističke napore američkih Hrvata u sljedeće dvije godine.

"Mi trebamo biti uključeni u američku politiku ovdje tako da se naš glas čuje i tako da se ono za što mi smatramo da je važno za realizaciju hrvatskih nacionalnih interesa čuje u ovom razgovoru koji se vodi u Washingtonu i širom Amerike…Mi moramo biti članovi tih političkih akcija i čimbenici u događajima koji se odvijaju svakodnevno, a i u okviru 12-tih po redu Hrvatskih dana na Capitol Hillu," kazao je Anthony Peraica, predsjednik ogranka Udruge američkih Hrvata u saveznoj državi Illinois.

XS
SM
MD
LG