Linkovi

Američka vanjska politika na udaru kritika? (21/4/02) - 2002-04-21


“Washington Post” jutros piše da je kriza na Srednjem istoku izložila vanjsku politiku predsjednika Busha prilično glasnim kritikama. Prema pisanju “Posta”, i pro-izraelski konzervativci i pro-palestinske arapske države kažu da američkoj politici prema Srednjem istoku nedostaje uvjerenja, jasnoće i stabilnosti. S druge strane, neki američki vanjskopolitički stručnjaci ocjenjuju da administracija nema razrađenu strategiju za niti jedan vanjskopolitički problem, koji se ne uklapa u “borbu protiv terora”. Autor članka u “Washington Postu” također dodaje da je agresivno koncentriranje na Irak, zajedno s nespremnošću na angažiranje na Srednjem istoku, ugrozilo odnose s Europom i arapskim zemljama.

“New York Times” javlja da Washington razmatra novu doktrinu za vojne tribunale, na kojima bi se sudilo zarobljenim pripadnicima al-Qaide i talibana, zatvorenim u američkoj bazi na Kubi. Kako piše ovaj ugledni njujorški dnevnik, postoji mogućnost da će se zarobljenicima suditi i bez jasnih dokaza da su sudjelovali u ratnim zločinima. Dužnosnici kažu da se novi pristup tribunalima razmatra, jer ispitivanja zarobljenika na Kubi nisu dala dovoljno informacija da bi ih se moglo optužiti za tradicionalne ratne zločine. Zarobljenici bi se mogli naći pred sudom ukoliko su bili visoki članovi jedinice al-Qaide koja je počinila zločine.

Njujorški dnevnik također piše o dugoj suši, koja od prošle jeseni vlada na istočnoj obali Sjedinjenih Država – od Mainea na sjeveru pa do Marylanda na jugu. Prema prognozama meteorologa, suša bi mogla potrajati i do srpnja. Dugotrajna suša bi mogla nanijeti znatne ekonomske štete – porasle bi cijene povrća i mlijeka; turisti bi mogli početi izbjegavati pogođena područja, a mjere štednje vode mogle bi ugroziti poslovanje malih biznisa kao što su auto-praonice. Situaciji nije pomogao ni ovotjedni val ljetnih vrućina, koji je potaknuo rano bujanje vegetacije i dodatno isušio zemlju.

XS
SM
MD
LG