Linkovi

Započelo proljetno zasjedanje MMF-a i Svjetske banke (20/4/02) - 2002-04-20


Danas je u Washingtonu je započelo redovito godišnje zasjedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke. Iz Hrvatske su na zasjedanje stigli pomoćnik ministra financija Damir Kuštrak i zamjenik guvernera Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić. Oni se u glavnom američkom gradu započeli preliminarne razgovore s MMF-om o novom stand-by aranžmanu. Detaljni pregovori oko novog sporazuma s tom financijskom institucijom započet će u svibnju kada delegacija MMF-a stiže u Zagreb.

Prije početka zasjedanja Damir Kuštrak i Boris Vujčić susreli su se s dužnosnicima ove dvije međunarodne finanmcijske institucije u čiju nadležnost spada Hrvatska. Zamjenik ministra financija Damir Kuštrak napominje da su to bili razgovori na kojima se razgovaralo o predstojećem dolasku misije Međunarodnog monetarnog fonda u Hrvatsku, koji je predviđen za 23. svibnja

"Ja sam onda imao priliku reći neke stavove Vlade, a to je da će do tog trenutka, do 23. svibnja, Vlada donijeti određene smjernice za pregovore, dati ih na Gospodarsko-socijalno vijeće i na raspravu u Sabor. Razlog za takav pristup je da se izbjegne bilo kakva tajnovitost oko našeg stand-by aranžamana. Ovaj, sadašnji, koji je još uvijek na snazi bio je dostupan svima, ali nekako u Hrvatskoj se to mora više puta ponooviti pa se nadam da će ovaj put biti manje problema. Dakle, što se tiče samog aranžamana on je zanimljiv po tome što će možda po prvi puta lkrenuti prema definiciji opće države, a samim tim i deficita opće države, a to znači u konkretnom slučaju uključivanje lokalne samouprave i dva poduzeća vrlo bitna u ovom trenutku, a to su Hrvatske auto-ceste i Hrvatske ceste."

Pomoćnik ministra financija Damir Kuštrak također je bio i na jednom briefingu u Državnom tajništvu, koji je organiziran povodom inicijative predsjednika Busha “Program za izazov novog milenija”.

"Tamo su bili gospodin O Neill, ministar financija, zatim gospodin Natsios iz USAID-a i gospodin Larson iz State Departmenta...to je bilo prilično zanimljivo. Oni su to proglasili povijesnom inicijativom, trećom povijesnom inicijativom. Prva je bila Marshalov plan, druga osnivanje USAID-a za vrijeme predsjednika Kennedya, a ovo bi trebala biti treća."

Zamjenik guvernera Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić izjavio je da su na sastancima s dužnosnicima Svjetske banke i MMF-a prezentirani rezultati istraživanja koliko je strane gotovine u opticaju u Hrvatskoj, što je izračunato zahvaljujući prelasku na euro-valutu. Po službenim hrvatskim procjenama, kaže zamjenik guvernera HNB-a, riječ je o dvije milijarde i sto milijuna eura.

"Također smo se dotakli problema Riječke banke gdje je zaključeno da je uspješno rješen problem koji smo imali. Danas smo dogovorili daljnju suradnju s Europskom centralnom bankom i sudjelovanje te banke na našoj idućoj dubrovačkoj konferenciji u šestom mjesecu kao i prezentiranje njihovog papira na radnom dijelu konferencije."

Pomoćnik ministra financija Damir Kuštrak i zamjenik guvernera Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić sudjelovat će u daljem radu ovog skupa danas i sutra, a predviđeni su i još neki susreti s dužnosnicima međunarodnih financijskih institucija.

XS
SM
MD
LG