Linkovi

Washington: Danas počinje proljetni skup Svjetske banke i MMF-a (20/4/02) - 2002-04-20


U Washingtonu danas počinje redoviti proljetni skup Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke, koji će biti posvećen preispitivanju smanjivanja siromaštva i razvitku. Sjedinjene Države žele da Svjetska banka počne efikasnije usmjeravati korištenje strane pomoći.

Sjedinjene Države traže od Svjetske banke da osigura izravne donacije najsiromašnijim zemljama u razvoju. Europske zemlje, koje izdvajaju sredstva za financiranje ove ustavnove, kažu da je američki prijedlog previše ambiciozan, te da bi mogao ugroziti prihode i kreditni status Svjetske banke.

Američki ministar financija Paul O'Neill optužio je zapadnoeuropljane da ih više zanima očuvanje položaja Svjetske banke kao vodećeg zajmodavca, nego borba protiv siromaštva. Gospodin O'Neill je prognozirao da će se o ovom pitanjima tijekom vikenda voditi žestoke rasprave.

Predsjednik Svjetske banke James Wolfensohn izjavio je da je on samo promatrač debate koja se vodi među glavnim dioničarima ove financijske institucije. Prema njegovim riječima, prioritet je sada povećanje pomoći siromašnim zemljama.

"Sretan sam što mogu reći da ove debate promatram s margine. Ljudi o kojima govorimo su moji šefovi, vlasnici Banke. Moraju sami odlučiti koliko sredstava žele izdvojiti za Udrugu za međunarodni razvoj. Pozdravljam ideju o donacijama koje bi se isplaćivale kroz Udrugu," rekao je.

Udruga za međunarodni razvoj je dio Svjetske banke, koji izdaje niskokamatne zajmove najsiromašnijim članicama Banke. Ministar financija O'Neill domaćin je sastanka ministra financija skupine G-7 i Rusije, koji će biti zaključen danas. Uz strategije za smanjenje siromaštva, sudionici ovog sastanka razgovaraju o nedavnim protekcionističkim potezima Sjedinjenih Država, naporima na zapljenjivanju financijske imovine terorističkih organizacija i svjetskim gospodarskim izgledima. Tijekom vikenda sastat će se i proširena skupina ministara financija.

Nekoliko tisuća prosvjednika – ukljčujući protivnike globalizacije i američke podrške Izraelu planira ove skupove popratiti demonstracijama.

XS
SM
MD
LG