Linkovi

"Niti uspjeh, niti neuspjeh" - reakcije na mirovnu misiju Colina Powella (19/4/02) - 2002-04-19


Predsjednik George Bush izjavio je da je državni tajnik na netom završenoj turneji po Srednjem istoku ostvario izvjestan napredak. No, s ovom se tvrdnjom međutim mnogi ne slažu: u mnogim palestinskim područjima i dalje se nalaze izraelske snage, bez obzira na američki poziv da se povuku. Arapski čelnici tvrde da je posjet državnog tajnika Powella ponovno ukazao na činjenicu da je Washington jednostran u svojoj podršci Izraelu. O tome kako mirovne napore državnog tajnika komentiraju članovi židovske i arapske zajednice u Americi izvještava Ed Warner.

“Nije postignut niti velik napredak, ali se proces nije niti potpuno raspao” – ovako posjet Colina Powella Srednjem istoku komentira Barry Jacobs, direktor Odjela za strateške studije pri Američkom židovskom odboru. Radi se o sporom diplomatskom procesu, koji se ipak kreće prema cilj.

Jacobs: Mir moraju želiti obje strane u sukobu

Barry Jacobs kaže međutim da “nije dobro što gospodin Powell nije izvršio jači pritisak na Jasera Arafata, da se okončaju teroristički napadi na Izrael.” "U isto vrijeme, državni je tajnik shvatio realnost situacije – ako želite mir, za mir moraju biti zainteresirane obje strane, a ne samo jedna" - komentira gospodin Jacobs.

Državni je tajnik uputio oštro upozorenje ekstremnoj organizaciji Hezbollah, te njezinom pokrovitelju Siriji, da prestane s granatiranjem sjevernog Izraela. Barry Jacobs kaže da će, ako se granatiranje nastavi, doći do rata u regiji.

Bilo kako bilo, gospodin Jacobs kaže da je – s izraelske točke gledišta - posjet Colina Powella Srednjem istoku bio uspješan: "Posjet je zemljama u regiji uputio prilično jasnu poruku da Sjedinjene Države žele mir, da u mirovnom procesu moraju sudjelovati i Izrael i Palestinci. Osim toga, Washington shvaća s kakvim se problemimja susreće Izrael, kada želi zaštiti svoje građane od terorizma."

Hishmeh: Potreban angažman međunarodne zajednice

Posjet Colina Powella razočarao je Palestince, kao i sve druge Arape – tvrdi George Hishmeh, kolumnist nekoliko arapskih listova na engleskom jeziku. Arapi su, kaže on, očekivali da će američki predsjednik ustrajati u svom zahtjevu za izraelskim povlačenjem s okupiranih područja. No, Izraelci su i dalje tamo.

Međutim, kaže George Hishmeh, Colin Powell se ipak u jednom usprotivio izraelskom premijeru Arielu Sharonu: "Najbolje što je učinio je to što je posjetio Jasera Arafata. To je pridonijelo Arafatovu ugledu među Palestincima, te u arapskom svijetu."

No, palestinski je čelnik i dalje u svojevrsnom kućnom pritvoru. Colin Powell nije izborio njegovu slobodu, kaže gospodin Hishmeh. Također, mirovna turneja američkog šefa diplomacije imala je vrlo ograničen opseg, zamjera ovaj novinar. "Powell je prihvatio poziv izraelskih generala na posjeti granicu s Libanonom. Međutim, nije mu palo napamet da prijeđe ulicu, da pogleda što se događa u obližnjim palestinskim naseljima. Nije bio čak niti u porušenim područjima na Zapadnoj obali, kao što su Betlehem ili Jenin."

George Hishmeh smatra da Srednjem istoku mir ne može donijeti državni tajnik Colin Powell. Za to će biti potrebna pomoć međunarodne zajednice – smatra on.

XS
SM
MD
LG