Linkovi

American Express i J-P Morgan pomažu žrtvama 11. rujna (19/4/02) - 2002-04-19


Od terorističkih napada u New Yorku i Washingtonu prošlo je više od sedam mjeseci. Uz gubitak voljenih osoba, obitelji žrtava su pogodile i brojne financijske nedaće. Zbog toga je jučer u New Yorku objavljeno da će obiteljima žrtava u vođenju financija od sada pomagati vodeće američke financijske tvrtke, zajedno s ne-profitnim sektorom.

Cilj programa je pomoći obiteljima žrtava da bolje planiraju svoju budućnost, te svrsishodnije raspolažu novcem dobivenim na ime polica osiguranja, odštete, i iz raznih dobrotvornih fondova. U tom projektu ujedinile su se vodeće financijske i investicijske firme, poput recimo American Expressa i J-P Morgan Chasea. Njihovi će uposlenici davati besplatne financijske savjete i voditi seminare o financijskom menadžementu obiteljskih budžeta.

Elizabeth McLaughlin, koja je u terorističkom napadu na Svjetski trgovinski centar izgubila supruga, kaže da su joj takvi savjeti vrlo potrebni. Treba planirati i kratkoročno, o troškovima života u New Yorku, ali i dugoročno, primjerice o financijskoj budućnosti njezinog devetmjesečnog sina Nicholasa – kaže gospođa McLaughlin.

Kenneth Feinberg, od vlade postavljeni dužnosnik koji rukovodi Fondom odštete žrtvama 11. rujna, očekuje da će broj podnosilaca zahtjeva za odštetu i dalje rasti: do sada je zahtjev saveznoj valdi poslalo tek 10 posto obitelji žrtava, no 80 posto ih je zatražilo za to potrebne formulare. "Uvjeren sam da će ovaj program iskoristiti većina ljudi koji na njega imaju pravo. Zbog toga, mislim da su financijske firme koje su ponudile pomoć to učinile u pravom trenutku, obzirom na svotu novca koji savezna vlada planira dati na raspolaganje na ime odštete" - rekao je gospodin Feinberg.

Financijski savjeti, pogotovo ako ih daju vrhunske firme, znaju biti vrlo skupi. Zbog toga će financijski savjeti i druge usluge biti dustupne na čak devet svjetskih jezika, kako bi ih iskoristile obitelji svih žrtava.

XS
SM
MD
LG