Linkovi

Bush: Izrael se pridržava obećanih rokova za povlačenje (19/4/02) - 2002-04-19


Predsjednik Bush je ocijenio da se Izrael pridržava obećanih rokova povlačenja s palestinskih područja na Zapadnoj obali. Istovremeno – kako je rekao – palestinski čelnik Yasser Arafat mora djelima potvrditi svoju osudu terorizma.

Predsjednik Bush je još prije gotovo dva tjedna pozvao na neodložno i potpuno izraelsko povlačenje. Izrael je odgovorio objavljivanjem vlastitog plana postupnog povlačenja. Predsjednik Bush sada nastoji ublažiti razliku izmedju ta dva pristupa, te kaže da je povlačenje u tijeku. On napominje da se i dalje zalaže za potpuno povlačenje, ali dodaje da razumije izvanredne okolnosti pod kojima se odvijaju dogadjaji u Ramalli i Betlehemu. … Predsjednik je rekao da i dalje očekuje od palestinskog čelnika da – sa svoje strane - poduzme korake. “Gospodin je Arafat osudio terorizam i sada očekujemo da se sukladno tome i ponaša,” rekao je gospodin Bush. On je također ocijenio da je državni tajnik Colin Powell postigao napredak tijekom srednjoistočne misije.

“Prije dolaska državnog tajnika u regiju, situacija je bila na točki vrenja. Zahvaljujući upornom radu, ne samo da je ponudio viziju nade – što je značajno – nego je i druge uvjerio da će terorističke akcije zauvijek i trajno potkopati mogućnosti za mir," rekao je.

Nije jasno što će Bushova administracija učiniti dalje u okviru nastojanja da se ublaži napetost izmedju Izraelaca i Palestinaca. Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je naglasio da će Sjedinjene Države ostati uključene u napore da se ostvare ciljevi koje je predsjednik Bush postavio početkom mjeseca.

XS
SM
MD
LG