Linkovi

Dioničari podržali integraciju Hewlett Packarda i Compaqa (18/4/02) - 2002-04-18


Glavna direktorica tvrtke Hewlett Packard Carlton Fiorina izjavila je da je njena kompanija dobila dovoljnu podršku dioničara te se može integrirati s drugim velikim proizvođačem kompjutera, tvrtkom Compaq.

Gospođa Fiorina je izjavila da nije riječ o velikoj većini glasova dioničara, akli je ona ipak dostatna da se integracija ostvari.

No stvari - kako se čini neće ići lako. Walter Hewlett, jedan od nasljednika osnivača kompanije, namjerava osporaviti rezultat glasovanja. On je već ranije podnio tužbu protiv ove kompanije, što je dovelo do pokretanja istrage od strane Komisije za burze i vrijednosne papire i Ureda javnog tužitelja savezne države New York, gdje se i nalazi sjedište ove korporacije.

Također s gospodarske scene - vodeći svjetski proizvođač mobitela, finska Nokia, smanjila je svoja predviđanja o prodaji svojih proizvoda za ovu godinu. Smanjena potražnja za proizvodima ove tvrtke dovela je do smanjanja profita u prvom tromjesečju i to za 10 posto, na 768 milijuna dolara. Nakon ove vijesti pala je vrijednost dionica Nokie.

Korporacija EMC - proizvođač sustava za pohranu podataka sa sjedištem u Sjedinjenim Državama - priopćila je da su gubici u prvom tromjesečju iznosili 77 milijuna dolara. EMC uzrok tome vidi u tome što ih je konkurencija prisilila da snize cijene svojih proizvoda, uz već ionako smanjenju prodaju.

Velika farmaceutska tvrtka Merck, također sa sjedištem u Sjedinjenim Državama, priopćila je da se u prvom tromjesečju i njoj smanjio profit i to za skoro dva posto i iznosio je milijardu i šesto milijuna dolara. Uzrok - povećanje troškova poslovanja i konkurencija generičkih lijekova.

XS
SM
MD
LG