Linkovi

WP: SAD nije imala nikakve veze s pokušajem državnog udara u Venezueli (18/4/02) - 2002-04-18


Na naslovnici "Washington Posta", članak o odlučnom odbijanju dužnosnika administracije predsjednika Busha da američka vlada ima ikakve veze s neupjelim pokušajem državnog udara u Venezueli. Kako tvrde dužnosnici, kontakti sa samoproglašenom vladom, koja je prošlog tjedna, nakratko, preuzela vlast od predsjednika Huga Chaveza, dogodili su se isključivo iz želje da se suspregnu eventualni ekscesi dotične vlade. "Nismo niti klimnuli, niti namignuli, niti jednim jedinim najskrivenijim znakom ikada ikoga u Venezueli ohrabrivali da neustavnim putem mijenja vladu u toj zemlji," ustvrdio je pomoćnik državnog tajnika Otto Reich.

Također s vanjskopolitičke scene, New York Times izvješćuje o najavi predsjednika Busha da će Sjedinjene Države preuzeti lavovski dio obnove Afganistana u planu koji je predsjednik usporedio s Maršalovim planom obnove Europe nakon drugog svjetskog rata. "Znamo da će mir biti postignut samo onda kada će narod Afganistana moći ostvariti svoje vlastite aspiracije," rekao je predsjednik Bush. Za Maršalov plan, Sjedinjene Države su utrošile oko 13 milijardi ondašnjih dolara, odnosno u današnjoj vrijednosti dolara, to bi bilo oko 90 milijardi. Za Afganistan, kako procjenjuju Ujedinjeni narodi, trebat će 15 milijardi dolara.

I, za kraj, pogled na Christian Science Monitor i članak pod naslovom "Dok je FBI zaposlen, pljačkaši banaka caruju". Kako izvješćuje bostonski dnevnik, nakon rujanskih terorističkih napada, u čitavim Sjedinjenim Državama u porastu je broj klasičnih pljački banaka. FBI, koji se tridesetih godina tako uspješno obračunao s tadašnjim legendarnim pljačkašima, sada ima prečeg posla - rat protiv terorizma!

XS
SM
MD
LG