Linkovi

Pregovori o nastavku aranžmana s MMF-om (18/4/02) - 2002-04-18


Guverner Hrvatske narodne banke Zeljko Rohatinski i zamjenik ministra financija Damir Kustrak u Washingtonu ce zapoceti preliminarne razgovore s MMF-om o novom aranzmanu. Detaljni pregovori oko novog sporazuma s tom financijskom institucijom zapocet ce u svibnju kada delegacija MMF-a stize u Zagreb. Zamjenik ministra financija Damir Kustrak Glasu Amerike je kazao da ce tocan datum pocetka pregovora dogovoriti u Washingtonu. Novi, najvjerojatnije, ponovo stand by aranzman trajao bi do kraja mandata vlade premijera Ivice Racana. Zamjenik ministra financija nije zelio govoriti o vrijednosti novog aranzmana. Kazao je bi se od starog mogao razlikovati u kontrolnim tockama obzirom da ce board MMF-a na proljetnom zasjedanju predloziti da aranzmani koje sklapaju s drzavama sadrze manje uvjeta.

"Doslo se do zakljucka da je cesto puta to previse opsirno i da predstavlja poteskoce vladama koje to provode a i samom MMF-u koji to kontrolira. Fokus ce biti vise na kljucne makroekonomske parametre, makroekonomsku politiku i na strukturne reforme a detaljna provedba je predmet politike vlade svake pojedine zemlje," kaze Kustrak.

Prije pocetka pregovora o novom aranzmanu biti ce zakljucen proslogodisnji kojim je MMF Hrvatskoj odobrio 250 milijuna dolara specijalnih prava vucenja koje vlada nije koristila. Iako vlada nije u potpunosti ispunila uvjete na koje se obavezala aranzman je prosao reviziju MMF-a. Dogovorene ekonomske perfomanse je realizirala ali nije otpustila 10 tisuca ljudi iz javnih sluzbi niti ostvarila deset postotno smanjenje u ukupnoj masi placa.

"MMF nema zamjerki a sto se tice sugestija, oni nas podrzavaju da i dalje radimo na fiskalnoj konsolidaciji, smanjenju deficita jer je to osnovni preduvjet da bi se ostvario visi rast od ovog sto imamo sad, visi standard i sve sto iz toga proizlazi," kazao je zamjenik ministra financija.

Sporazum s MMF-om Hrvatskoj treba radi poboljsanja kreditnog rejtinga, kao dokaz stranim investirorima da Vlada u Zagrebu provodi kredibilnu monetarnu politiku na koju se sporazumom obavezala i da ce nastaviti sa zapocetim reformama. "Aranzman predstavlja jos jedan u nizu osiguraca da ovdje stvari idu bitno na bolje," rekao je Glasu Amerike Damir Kustrak.

XS
SM
MD
LG