Linkovi

Dražba zločinačkih dragocjenosti (18/4/02) - 2002-04-18


Znakovi vremena u kojima živimo uvijek su zapisani u kulturi svakodnevice, od omiljenih televizijskih emisija, - prema kojima Amerikanci još uvijek sanjaju da postanu milijunaši! -, pa do kostima koji se prodaju za maškare, - gdje likovi iz svijeta mašte dobivaju ozbiljnu konkurenciju u herojima svakidašnjice, poput vatrogasaca!

Jedno takvo ogledalo promjena je i redovita dražba Državne riznice. Na tim se dražbama, - od kojih se jedna održava upravo danas! -, prodaju nezakonito stečene imovine koje su zaplijenili djelatnici tajnih službi, carinici i poreznici. U prošlih deset godina, prodaja takvih pokretnina, - a ponekad i nekretnina -, donijela je 156 milijuna dolara, iskorištenih za obeštećenje oštećenih stranaka, kao i za razne programe savezne vlade.

Još ne tako davno, dražbe riznice podsjećale su na epizodu serije Miami Vice – posjed kriminalaca izgledao je kao da potječe od mafioza i kraljeva droga. Danas, na dražbi u Los Angelesu, - inače najvećoj do sada -, među 450 predmeta nalaze se otmjeni automobili, dizajnerski nakit, ali i dijelovi zrakoplova. Kako kažu organizatori dražbe, zaplijenjena imovina odražava profil ljudi od kojih je oduzeta – manje je tradicionalnog kriminala, a mnogo više onog koji se naziva "white collar crime", odnosno prijevara sa sigurnosnim papirima, krivotvorenim kompjuterskim programima, te, u najnovije vrijeme, nezakonito kockanje preko interneta.

E, pa, pogledajmo što se to danas prodaje na najvećoj i najotmjenijoj dražbi Državne riznice. Prvo, tu je nekoliko desetaka vrlo otmjenih automobila. Među njima i Ferrari F355, star tri godine, koji je zajedno s jednim Lincoln Navigatorom, kućom vrijednom 200 tisuća dolara, i 600 tisuća dolara gotovine, zaplijenila Carinska služba u akciji razbijanja nezakonitog kockanja preko interneta. Organizatori tog kockanja nikada nisu isplatili dobitke, ali su kreditne kartice svojih mušterija iskoristili za kupnju imovine, koja se danas prodaje na dražbi.

Porezna služba zaplijenila je nekoliko Mercedesa, Cadillaca, Lexusa i jedno vrlo luksuzno prometalo po vodi – petnaest metarsku jahtu, izgrađenu, - očito novcem utajenim od poreza! -, prije samo tri godine. Tu je i jedan Rolls Royce, koji je zaplijenila Tajna služba u sklopu jedne istrage o bankovnoj prijevari i pranju novca.

Za one koji su skloniji nekom suveniru koji manje podsjeća na biznis, a više na pravi kriminal, tu je GMC-jev kamionet Savana, zaplijenjen u akciji protiv preprodavača droga. Premda nije u vrhu otmjenosti na parkiralištu dražbovaonice, taj kamionet se prodaje u kompletu sa svim rupama od metaka, koje su agenti ispalili progoneći njegove ranije vlasnike.

XS
SM
MD
LG