Linkovi

U Vinkovcima predstavljen radarski sustav američke proizvodje (18/4/02) - 2002-04-18


U Vinkovcima su danas predstavljeni operativni civilno-vojni radarski sustavi američke proizvodnje, vrijedni 74 milijuna dolara. Hrvatska će s njima moći bolje i učinkovitije kontrolirati svoje more kao i zračni prostor.

Poučeni negativnim reakcijama u nekim dijelovima Hrvatske, predstavnici Ministarstva obrane RH u Vinkovcima su čelnicima lokalne uprave predstavili operativni civilno-vojni radarski sustav SPS 117. On košta 74 milijuna dolara, a nalazit će se na Papuku, Učki, Pelješcu te na Sljemenu.

Ovaj na Borincima bit će izgrađen na proljeće sljedeće godine, i to nekoliko kilometara dalje od sadašnje lokacije pokraj Vinkovaca.

Postojeći radar ruske proizvodnje star je više desetaka godina. O novom radarskom sustavu brigadir Miroslav Tisanić, voditelj projekta Nebo 2001 kaže: "To je pet radara, tri operativna središta i sva prateća oprema koja ide uz to, komunikacijski sustav zemlja-zrak za održavanje veze sa zrakoplovima..."

Na pitanje zbog čega je radarski sustav kupljen od Amerikanaca, brigadir Tisanić kaže: "Ima više razloga. U vrijeme kada je nabava krenula, a o tome smo počeli razmišljati od 1992 - 1993., postojeći sustav nije zadovoljavao potrebe, nego se morao dopuniti nečim novim. Razmišljalo se o mogućnosti nabave najsuvremenijeg sustava koji će nam biti za sutra, da bude kompatibilan s onim što želimo, što nama treba, i da nam osigura uključivanje u šire vojne integracije. Drugo, ono što je bilo dostupno, u tom su trenutku proizvodili oni koji uopće s nama nisu željeli razgovarati. Povrh svega - je li to od ovog ili onog proizvođača - reći ću vam čime sam ja najzadovoljniji: to je vrhunski radar, najsuvremenije tehnologije, i rijetko koji radar u svijetu mu može parirati."

Iako nije želio komentirati prosvjede vezane uz postavljanje radara na Učki, brigadir Tisanić je izjavio: "Mislim da se radi o spletu više okolnosti. Prepliću se lokalni interesi, interesi pojedinaca, politike i svega ostaloga, a najmanje je upletena struka. Na žalost, struku se uopće ne želi slušati. Novi radari će zračiti snagom 20-30 kilovata. Postojeći radari se gase i odlaze u staro željezo.

XS
SM
MD
LG