Linkovi

Karadžić se predaje? (18/4/02) - 2002-04-18


Jugoslavenska je vlada naredila dvadesettrojici optuženika za ratne zločine da se najkasnije do sutra predaju vlastima. Ultimatum je objavljen samo nekoliko dana nakon što je savezna skupština donijela Zakon o izručenju osumnjičenika Haškom tribunalu za ratne zločine.

Nakon što je usvojen Zakon o izručenju, jugoslavenska vlada je jučer jasno dala na znanje da ne želi dalje odugovlačiti s izručenjem osumnjičenika u Den Haag. Objavljen je popis imena dvadesettrojice optuženih, uključujući Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Vlasti su priopćile da će uhititi one koji se do sutra ne budu predali. O izručenju optuženika danas će s dužnosnicima u Beogradu razgovarati glavna tužiteljica tribunala za ratne zločine Carla del Ponte.

Uz Karadžića i Mladića, – optuženih za najteži masakr u poslijeratnoj Europi, izvršen u Bosni i Hercegovini –, na popisu se nalazi i predsjednik Srbije Milan Milutinović, koji je zajedno sa Slobodanom Miloševićem i još trojicom dužnosnika optužen za zločin protiv čovječnosti na Kosovu.

Analitičari ne očekuju da će se veliki broj optuženika predati, a možda to neće učiniti nitko od njih. Njihovo će uhićenje biti teško, a mnogi od njih su naoružani i štiti ih tjelesna garda.

XS
SM
MD
LG