Linkovi

Bush: Powell postigao napredak ka miru na Srednjem istoku (17/4/02) - 2002-04-17


Predsjednik Bush je izrazio vjerovanje da je Colin Powell postigao napredak ka uspostavljanju mira na Srednjem istoku. Predsjednik je istaknuo da obje strane imaju odgovornosti koje neće biti lako realizirati te da im je gospodin Powell pomogao da ih jasno uvide. Predsjednik Bush se danas u Bijeloj kući sastaje s libanonskim premijerom Rafikom Haririjem s kojim će razgovarati o krizi na Srednjem istoku.

Američki državni tajnik Colin Powell zaključio je svoju misiju u Izraelu i na palestinskim područjima, a da nije postignut sporazuma o okončanju 18 mjeseci nasilja. Gospodin Powell je rekao da Izrael mora okončati svoje vojne akcije na području Zapadne obale, a da palestinski čelnici moraju učiniti više u borbi protiv terorizma.

Državni tajnik Powell je rekao novinarima u Jeruzalemu da nije bilo moguće pregovarati o primiriju tijekom njegovog puta zato što je Izrael nastavio vojne operacije na području Zapadne obale. Gospodin Powell vjeruje da dvije strane mogu nastaviti pregovore o sigurnosti nakon što izraelske snage zaustave svoje akcije.

Gospodin Powell vjeruje da će se Izrael uskoro povući s područja Zapadne obale te je dodao da Sjedinjene Države rade na rješavanju situacije oko crkve rođenja Kristovog u Betlehemu u kojoj se naoružani Palestinci nalaze u okruženju izraelskih snaga. Gospodin Powell je otvoreno rekao palestinskom čelniku Jaseru Arafatu da se terorizam mora zaustaviti. Prema njegovim riječima, predsjednik Bush je spreman uputiti direktora Središnje obavještajne agencije, CIA-e, Georgea Teneta u regiju kako bi radio na sigurnosnoj suradnji Izraela i Palestinaca.

XS
SM
MD
LG