Linkovi

WP: Bin Laden bio u području Tora Bore (17/4/02) - 2002-04-17


Administracija predsjednika Busha zaključila je da je Osama bin Laden bio u području Tore Bore tijekom prošlogodišnje ofenzive koalicijskih snaga te da je američka odluka da se ne upute postrojbe koje bi ga pokušale uhvatiti bila najteža pogreška u dosadašnjem ratu protiv terorizma, izvještava Washington Post. Pozivajući se na obavještajne izvore, Post prenosi njihovo vjerovanje da se bin Laden skrivao u jednoj pećini u graničnom području Afganistana i Pakistana. Premda postoji mala mogućnost da je u toj pećini i poginuo, američka obavještajna zajednica drži da je bin Laden pobjegao iz područja Tora Bore u prvih deset dana prosinca.

U povodu 22. travnja, Dana Zemlje, Christian Science Monitor donosi tekst o tome kako je revolucija recikliranja otpada u Sjedinjenim Državama - zastala. Naime, od 1995. do 2000. godine postotak recikliranog otpada rastao je po nekoliko postotaka, ali stručnjaci takav rast smatraju nedovoljnim. Što je uzrok tome? Jedni vjeruju da je to zato što Amerikanci nisu bili spremni izvršiti pritisak da se reciklira polovina od cjelokupnog otpada dok drugi aktivsti ukazuju na podatak da Amerikanci danas proizvode 50 posto više smeća nego prilikom obilježavanja prvog Dana Zemlje, 1970. godine. Ekolozi ipak s ponosom ističu podatak da danas 140 milijuna Amerikanaca reciklira smeće, što je više od broja Amerikanaca koji izlaze na nacionalne izbore.

I na kraju pregleda američkog tiska ponovno Washington Post koji javlja da je lokalno washingtonsko gospodarstvo u dobrom stanju unatoč problemima poput zagađenja, prometnih gužvi i nedovoljnog broja kuća i stanova u širem području glavnog grada SAD-a. “Svi ti problemi proizlaze iz uspjeha”, kaže Robert Peck iz washingtonske trgovačke komore. Washingtonski dužnosnici ističu da jedina područja u Sjedinjenim Državama u kojima se može stanovati po prihvatljivim cijenama jesu ona koja ne bilježe gospodarski rast, na primjer, ruralni dio američkog srednjeg zapada.

XS
SM
MD
LG