Linkovi

Colin Powell završava svoju srednjo-istočnu misiju (17/4/02) - 2002-04-17


Državni tajnik Colin Powell danas završava srednjo-istočnu misiju. Tijekom dana će se sastati s palestinskim čelnikom Yasserom Arafatom koji se i dalje nalazi pod izraelskom opsadom u mjestu Ramallah, a nakon toga slijedi sastanak u Kairu s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom.

Misija gospodina Powella trajala je 12 dana i obuhvatila je susrete u 7 zemalja i na Zapadnoj obali. Državni je tajnik, medjutim, već na početku misije napominjao da će rezultati biti skromni. Prilikom jučerašnjeg susreta s novinarima, on je rekao da je u razgovorima s obje strane podtignut napredak, iako će – prema njegovim riječima – rezultat biti nešto skromniji od službenog sporazuma o prekidu vatre.

Izrael je pružio otpor američkim zahtjevima da se odmah prekinu vojne operacije na Zapadnoj obali, iako je izraelski premijer Ariel Sharon pružio uvjeravanja državnom tajniku da će veliki dio vojnog povlačenja biti završen u roku od tjedan dana. Obje su strane – kako se čini – prihvatile inicijativu o održavanju medjunarodne konferencije o izraelsko-palestinskom sukobu. Sjedinjene se države nadaju da bi se konferencija mogla održati u svibnju, te vjeruju da bi skup pomogao u obnavljanju političkog dijaloga izmedju dvije strane, što bi – na koncu – vodilo uspostavljanju palestinske države.

XS
SM
MD
LG