Linkovi

Degustacija hrvatskih vina na Capitol Hillu (15/4/02) - 2002-04-17


Inicijative o izvozu hrvatskih vina na američko tržište sve su bliže ostvarenju. U svibnju bi u New Yorku trebala biti održana jedna promotivna akcija, kako bi se napravio još jedan korak ka početku izvoza. Jedan od aktivnijih vinara koji radi na tom projektu – Antun Katunar – prošlog je tjedna donio svoju Žlahtinu u Washington… i to na Capitol Hill. Serija manifestacija kojima se obilježava deseta obljetnica američkog priznanja Republike Hrvatske bila je prilika da Kongresni klub vinara, te Nacionalna federacija Amerikanaca hrvatskog podrijetla i hrvatska ambasada organiziraju degustiranje hrvatskih vina.

“Vino je suvenir i priča – izvozeći vino, izvozimo jednu priču o Hrvatskoj, o državi, o kraju, o mjestu i o nama samima. Mislim da je upravo u tome ljepota ovog posla oko vina” – kaže gospodin Katunar.

Žlahtina se prvi put pojavila u Newu Yorku 1999. godine i ona se može naći u trgovinama vina i alkoholnih pića, te u nekim restoranima. Zahvaljujući pomoći koju su pružili hrvatsko veleposlanstvo, Nacionalna federacija Amerikanaca hrvatskog podrijetla i supredsjedatelj kongresnog odbora za pitanja vinarstva George Radanovich, Žlahtina se pojavila i u Washingtonu. Upitali smo njenog proizvodjača Antuna Katunara, što će se dogoditi ako se Amerikancima svidi hrvatsko vino – hoće li ga biti dovoljno za podmiriti ovo ogromno tržište.

“To je možda retoričko pitanje. Vina ima koliko ga ima. Ako netko hoće popiti jedan fini plavac, ne moraju ga popiti svi Amerikanci. Popit će ga njih tisuću, koji će biti privilegirani jer su upravo oni popili bocu dobrog vina. Dobar je primjer talijanski Barollo. On nije po volumenu i broju vinograda ništa veći od Dingača, pa ga ipak ima u cijelom svijetu i poznat je u cijelom svijetu. Prema tome, mi se ne trebamo toga bojati. Niti je Barollo na svakom stolu u Americi, niti će Plavac, ili Žlahtina biti na svakom stolu” – kaže Antun Katunar.

Upitali smo ga koja vina iz Hrvatske imaju najbolje izglede za plasman na tržištu Sjedinjenih Država. On je napomenuo da sada u Hrvatskoj postoje dvije grupe proizvodjača vina – jedni su veliki, koji su ostali iz bivših vremena, a drugi su manji koji su startali prije dest godina.

“Naša vinarija je član jedne grupe koja se zove Vinoline koja okuplja tri vinara s obale i tri vinara iz Slavonije. To su Plenkov, Katunar, Zdjelarević, Kralthaker, Enyengi… To su moje kolege i prijatelji i ja sam siguran da kome god ponudim bocu njihovog vina da neću osramotit ni sebe, ni nas, ni Hrvatsku. Zbog toga sam i ja zainteresiran da kroz ta vina promoviramo Hrvatsku i hrvatsku proizvodnju vina” – rekao je Antun Katunar, čija je Žlahtina, uz druga vina, degustirana na Capitol Hillu.

XS
SM
MD
LG