Linkovi

Krave u redu za vodeni krevet (15/4/02) - 2002-04-16


Zadovoljna krava znači – produktivnija krava! Tako tvrde stručnjaci, a tome se nada i oregonski farmer Arie Jongeneel. Gledajući svoje krdo Holstein krava, kako se na smjenu valjuška na vodenim krevetima, gospodin Jongeneel se nada poplavi dodatnog mlijeka.

Nizozemci i Britanci uveli su vodene krevete u svoje staje već prije sedam, osam godina, ali, u Americi, oni su novina. Ariel Jongeneel među prvima je isprobao vodene krevete, nabavivši prvih 15 u siječnju. Vidjevši da krave zaista daju više mlijeka, naručio ih je još stotinu za svoje krdo od 1600 krava.

Vodeni kreveti za krave izgledom baš ne podsjećaju na one iz filmova – luksuza i sjaja niotkuda! Ustvari je to jedan ogroman gumeni mjehur ispunjen s oko 70 litara vode, prekriven debelim gumenim prostirkama. Kada se krava legne na taj krevet, on se nježno ugiba pod njom, smanjujući pritisak na zlobove i nateknuća papaka. Po mišljenju veterinara, ti su kreveti prava blagodet za ove teške životinje koje se lijeganjem na tlo često ozlijede, a odmaraju se od šest do osam sati, za vrijeme preživanja.

Gospodin Jongeneel kaže da su njegove krave odmah zavolile svoje nove počivaljke; štoviše, često ih nađe kako čekaju na svoj red za krevet. Njemu samome gumeni vodeni kreveti su mnogo čišće rješenje od slame. Trošak je podnošljiv s cijenom od 150 dolara po krevetu.

Osim vodenih kreveta, znanstvenici su testirali i pijesak, tradicionalni materijal za meku stelju, ali on zahtijeva mnogo rada pri održavanju. Druge opcije uključuju obične gumene prostirke, kao i prostirke koje sadrže cijevi ispunjene sasjeckanim komadićima gume od starih automobilskih guma.

I, za slučaj da se nekome učini da su mliječne krave ustvari lijene životinje jer se mnogo odmaraju, Ariel Jongeneel upozorava da se u njima zbiva mnogo toga što na koncu urodi s par desetaka litara mlijeka od svake krave, svakog dana. Njihovi organizmi, posebice vimena, funkcioniraju poput kemijskih tvornica – iz krvi se izvlače hranjive tvari koje će se naći u mlijeku. Za svaku litru napravljenog mlijeka, kroz vime mora procirkulirati oko 125 litara krvi!

XS
SM
MD
LG